Kiemelt beruházás az Erkel Színház felújítása

2012. március 7.
a a a
A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások közé sorolta keddi rendeletében a kormány a budapesti Erkel Színház „előadás tartására alkalmas állapotra történő” felújítását.

A Magyar Közlöny legfrissebb számában az áll, a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítja az épület rekonstrukciójával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket”.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt döntés kijelöli a közigazgatási hatósági ügyekben eljáró hatóságokat és szakhatóságokat, felsorolja az ezekhez kapcsolódó engedélyeket, tárgyköröket. A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

Az Erkel Színház 2007-es bezárásáig a főváros legnagyobb befogadóképességű színháza volt csaknem kétezer ülőhellyel. A Komor Marcell, Márkus Géza és Jakab Dezső által tervezett, szecessziós stílusú épület 1911. december 8-án nyílt meg. Ókovács Szilveszter korábban elmondta, 101. születésnapjára szeretnék újra megnyitni a színházat.

A Népopera, majd Városi Színház néven játszó teátrum előbb magánszínház volt. A házhoz fűződik a Wagner-életmű bemutatása és az 1914. január 1-jei Parsifal előadás. Wagner rendelkezése értelmében addig csak Bayreuthban hangozhatott el a mű, a Zöld Dombon kívül először a Népoperában szólalt meg. A Városi Színház (1917-től) műsorrendje vegyes és változó volt, 1940 és 1945 között befogadó intézményként funkcionált. 1951-ben került operaházi irányítás alá, 1953-tól nevezik hivatalosan Erkel Színháznak.

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program