Ünnepeljünk együtt!

2012. március 13.
a a a
Józsefvárosban március 15-én 10 órakor rendezik a hivatalos kerületi ünnepséget, ezután a fővárosban egymást követik az ünnepségek és családi programok. Magyarország lobogójának felvonása után reggel ment indul a Nemzeti Múzeumhoz, majd a Várba. Több helyszínen tartanak ünnepi, családi programokat is.

Ünnepi megemlékezést tart Józsefváros Önkormányzata a nemzeti ünnepen, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseinek tiszteletére.

Budapest, Horváth Mihály tér
2012. március 15. csütörtök, 10 óra
Beszédet mond
dr. Kocsis Máté polgármester

Az ünnepi műsort a Lakatos Menyhért Józsefvárosi Általános Művelődési Központ diákjai adják elő és fellép a Pesti Jézus Szíve Templom Musica Sacra kórusa.

A Kossuth téren reggel 8 órakor tartják Magyarország lobogójának ünnepélyes felvonását, majd ünnepi menet indul a Múzeumkertbe.

9 és 14 óra között „Nyitott Parlament program” várja az érdeklődőket, ahol előzetes regisztráció nélkül látogatható az Országház.

Tarlós István főpolgármester 9 órakor tartja ünnepi beszédét a Nemzeti Múzeumnál,

majd az ünnepséget követően hagyományőrző huszárok vezetésével ünnepi menet indul a budai Várba.

15 órakor a Kossuth téren kezdődik meg a Díszünnepség, ahol közreműködik: a Honvéd Táncegyüttes és Férfikar, Csík János, Bognár Szilvia, Tóth Gabi, Kökény Attila, Dolhai Attila és Bársony Bálint. Ezt követően


Ünnepi beszédet mond Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.

Budapesten több helyszínen várják színes programokkal a családokat. A Kapisztrán téren a Maszka Bábszínház Furfangos csudadoktorok című előadása, kézműves foglalkozások, gólyalábasok felvonulása és a Magyar Nemzeti Rézfúvós Kvintett „Nemzeti lobogó alatt” című műsora szórakoztatja a résztvevőket. A Hadtörténeti Múzeum és Intézetnél ágyúszerelés, kisdobos képzés, fegyverbemutató, szablyavívás, korabeli öltözékben fotózás, játszóház, kokárda- és huszárcsákó készítés, míg a Magyar Országos Levéltárnál történelmi szerepjátékok várják az érdeklődőket - írja az MTI.

A „Birodalom, Irodalom, Forradalom” című irodalmi műsort a Szentháromság téren tekintheti meg a közönség, itt magyar vizslákat is örökbe fogadhatnak az állatbarátok. A Magyarság Házánál zenés toborzót tartanak a Nemzeti Rézfúvósok, lesz „Székely activity”, az épületben pedig egyebek mellett Ismerd meg Magyarországot címmel társasjáték, huszár viselet, fegyver- és párbajvívás-bemutató, valamint huszárnóták éneklése színesíti a programokat. A Hadik szobornál a Tűz Lángja zenekar csángó népzenével mulattatja a közönséget, a vállalkozó szelleműek megismerkedhetnek a palotás tánccal.

Az Országos Széchényi Könyvtárban az érdeklődők a Heckenast nyomdagépen nyomtathatják ki a Nemzeti dalt, a Budapesti Történeti Múzeumban pedig a „Hogyan éltek a forradalmárok Budapesten?” című családi programokon vehetnek részt. A Nemzeti Táncszínházban a Magyar Mozdulatművészeti Társulat műsora és a Megszőtt vonalak címmel a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének kiállítása látható. A Dísz téren a Népművészeti Egyesületek Szövetségével közösen rendezett kirakodóvásárral és mesterségek bemutatójával várják a látogatókat.

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program