Szobrot kapott Bauer Sándor

2012. március 19.
a a a

Régi adósságunkat törlesztettük – mondta Kocsis Máté Bauer Sándor szobrának avatásán. Mártírhalála után 43 évvel állítottak szobrot Bauer Sándornak Józsefvárosban. Évtizedekig tilos volt beszélni arról az autószerelő tanoncról, aki a kommunizmus elleni tiltakozásul a Nemzeti Múzeum kertjében gyújtotta fel magát. Az ünnepségen Szájer József szerint a hamisítás, az igazságért való küzdelem nem ért véget, mert ma is vannak olyanok, akik megpróbálják jelentéktelenné tenni a mártír Bauer Sándor emlékét.

Bauer Sándornak állít emléket a Mátyás téren elhelyezett szobor. A fiatal autószerelő, aki 1969. január 20-án gyújtotta fel magát a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében, így tiltakozva Magyarország szovjet megszállása ellen.

Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere régi adósság törlesztésének nevezte a szobor avatását. Mint mondta, hosszú évekig még a nevét sem lehetett említeni az önkéntes tűzhalált halt fiatalnak. "Most azonban, talán némi kárpótlásul a 32 éves hallgatásért, szobrot állítunk a munkásruhás fiatalembernek" - mondta, hozzátéve, hogy a szobor mementó is egyben, egy intés, hogy miben követendő az, akinek szobrot emeltek. "A munkásruhás fiatalember abban, hogy hazafi volt, hogy sorstársait, népét, nemzetét igyekezett menteni önfeláldozó tettével" - fűzte hozzá a politikus.

Az esemény fővédnöke, Szájer József, európai parlamenti képviselő beszédében azt mondta, Bauer Sándor tisztában volt azzal, hogy tettével nem fog megváltozni a rendszer, de tudta, cselekedete egy jelzés, "egy világító fáklya nekünk, a jövő nemzedékeinek, az akkor élő embereknek": sosem szabad belenyugodni abba, hogy egy diktatórikus rendszerben élünk. Szájer úgy vélekedett Bauer tette kapcsán: „az égő áldozat igenis képes megváltoztatni a világot, irányt mutatni, és a kevésbé bátraknak bátorságot adni”.

A Mátyás téri szobrot Szájer József és a néhai Bauer Sándor nagybátyja, Vácz Gyula leplezte le, aki a kerületnek ajándékozta az emlékművet.

Jan Palach, a prágai Károly Egyetem hallgatója 1969. január 16-án gyújtotta fel magát a Vencel téren, ekként tiltakozva hazája szovjet megszállása ellen. A 17 éves autószerelő-tanuló Bauer Sándor Jan Palach mártíromságát követte, és 1969. január 20-án a Nemzeti Múzeum kertjében felgyújtotta magát, amibe három nap múlva belehalt. A Ceausescu-rendszer ellen hasonlóan protestált 1970-ben a börtönből kiszabadult székelyföldi Moyses Márton, amikor Brassóban, a megyei pártbizottság előtti téren felgyújtotta magát.

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program