Józsefváros bemutatta új címerét

2012. március 19.
a a a

A Nemzeti Múzeum dísztermében mutatta be a kerület az új címerét. A jelképet Kocsis Máté, a kerület polgármestere és Tátrai Tibor zenész, Józsefváros díszpolgára leplezte le – a díszpolgári cím átadása előtt. 

Régi adósságunkat törlesztettük azzal, hogy Józsefváros egy új, a kerülethez méltó címert kapott – mondta a polgármester a bemutatás előtt. „Az új jelképünkkel szeretnénk hangsúlyozni, hogy Józsefváros egy egyedülálló kerület, amely megérdemel egy olyan címert, amely nem csak szép, de címertanilag is hibátlan.” – tette hozzá.  

Az előző, 1996-ban elfogadott címerben számos heraldikai hiba volt, ezeket javíttatta ki Sára Ernő, Ferenczy Noémi díjas grafikus művész. Az újban visszaköszönnek a régi címer színei, hiszen érdekessége, hogy Európában Skóciától Dél-Olaszországig sehol, egyetlen településnek sincs ilyen, óarany és méregzöld színekből álló pajzsa. Ezt a változatot ráadásul az Európai Heraldikai Bizottság elnöke is jóváhagyta.

Az álló háromszögletű zöld pajzson a pereméig érő arany latin kereszt, közepén azonos formájú boglárpajzs zöld mezejében lebegő, aranyszínű egytornyos, két nyitott szárnyú, egykapus vár, belül felhúzott őrrostéllyal, vörös toronytetővel - Pest város jelképével. A pajzs tetején ötlombos arany korona nyugszik. A címerpajzsot két oldalról, hátsó lábaikon álló aranyszínű misztikus állatok tartják a karmaik között. A hímoroszlán, Budát jelképezi, vele szemben pedig a Pestet szimbolizáló griffmadár áll. A pajzs alatt zöld színű, aranybélésű szalag lebeg, közepén „Józsefváros” felirattal.

A címer bemutatása után kapta meg díszpolgári kitüntetését Jókai Anna írónő, aki évekig élt, tanult és tanított a kerületben. Kállay Kis Ernő hegedűművész „Józsefvárosért” kitüntetésben részesült, míg a Fradi Női kézilabda csapata „Jó sport” emlékérmet kapott. 

Jókai Anna az ünnepség végén úgy fogalmazott, az új címer szerencsés kompozíció, hiszen a zöld színnek köszönhetően a remény pajzsa, amelyben az aranyszínű kereszt szintén a remény napsugarait szimbolizálhatja. Hozzátette: a közepében látható vár pedig az a hely, ahova visszahúzódhatunk, és innen indulhatunk.

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program