Tovább fejlesztik a hadsereg képességeit

2012. április 10.
a a a

Kihelyezett ülést tartott az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága Kecskeméten az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. A Kocsis Máté vezette bizottságon részt vett Hende Csaba honvédelmi miniszteri is, ahol elmondta: Jelentős megtakarítást értünk el a számunkra kedvező módon újratárgyalt Gripen szerződéssel, az ebből eredő teljes összeget – a kormány döntésének megfelelően - a Magyar Honvédség képességeinek fejlesztésére fordíthatjuk. 

Nem nyilvános a kedvező feltételekkel újrakötött Gripen szerződésből eredő megtakarítás pontos összege, azonban a miniszter elmondta, a teljes összeg a honvédségnél marad. Hende Csaba kiemelte, hosszas és alapos szakmai vita során döntöttek a megtakarítás felhasználásáról, a felosztás tervezetét pedig a kormány elfogadta. Ez alapján például norvég rádiók beszerzésére hétszázötven millió forintot fordíthat majd a honvédség, több mint kétmilliárd forint értékben pedig lehetőség lesz pótlólagos üzemanyag beszerzésre – többek közt a Gripenek működésének biztosítására, s kétmilliárd jut például a páncélos eszközök és a csapatszállító járművek felújítására. 

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának kihelyezett ülésén a honvédelmi miniszter kijelentette: „A kormány elkötelezte magát, hogy megállítja a honvédelmi költségvetés több éve tartó folyamatos nyirbálásának rendkívül káros folyamatát. A honvédség fejlesztésének igényét, a haderő technikai állapotát és a nemzetgazdaság teherbíró képességét figyelembe véve, 2022-ig jelentős mértékben növeli a honvédség költségvetését. Ennek megfelelően 2013-ban és azt ezt követő két évben a honvédelmi költségvetési támogatásának fő összege nem lehet kevesebb, mint amennyi a 2012-ben volt, 2016-tól pedig a GDP 0,1 százalékos évi mértékével emeli a honvédelmi költségvetést. Így 2022-re a bruttó nemzeti termék évi 1,39 százalékos mértékében garantálja a katonai fejlesztésekre és a haderő fenntartására fordítható költségvetési támogatás összegét. Ez egy biztos alap, amelyre a tízéves haderő-fejlesztési tervünket építhetjük. Mindezt természetesen NATO szövetségeseinkkel is egyeztetjük”.

A bizottsági ülésen a miniszter kiemelten foglalkozott a helikopter-korszerűsítési programmal. Hangsúlyozta: a finn helikopterek rendszerbe állításával új lendületet kapott a forgószárnyas technika korszerűsítése. Fontos elem az éjszakai repülés képességének a kialakítása, amelynek jelentősége a vörösiszap-katasztrófa légi mentési feladataiban bizonyosodott be.

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program