Köztársasági elnök Áder János

Köztársasági elnökké választotta a Parlament Áder Jánost

2012. május 3.
a a a

Titkos szavazáson 262 igen szavazattal, 40 nem ellenében 3 érvénytelen szavazat mellett választotta meg a Parlament Áder Jánost köztársasági elnökké. Az államfő május 10-én lép hivatalba, az összeférhetetlenségi szabályok miatt 60 napon belül le kell mondania európai parlamenti képviselői posztjáról.

Az új köztársasági elnököt titkos szavazással, választották meg, az elnökválasztás első fordulóban érvényes és eredményes volt. A szavazólapot 307 képviselő vette fel, a szavazatszámláló bizottság 305 szavazólapot talált az urnában. A lapok közül 3 érvénytelen, 302 érvényes szavazatot tartalmazott, Áder Jánost 262 igen szavazattal, 40 nem szavazat ellenében választották államfőnek. A megválasztott köztársasági elnök a történelmi zászlók jelenlétében letette esküjét, majd a képviselők elénekelték a himnuszt. Áder János május 10-én lép hivatalába, ő lesz Magyarország ötödik köztársasági elnöke a rendszerváltás után.

Magyarország népe sikerre született - jelentette ki parlamenti beszédében Áder János, miután az Országgyűlés szerdán megválasztotta őt köztársasági elnökké. Az új államfő szerint ahhoz, hogy valóban siker koronázhassa a törekvéseinket, „néhány dolgot el kell még rendeznünk magunk között, amelyeket eddig elmulasztottunk”. József Attilát idézve úgy fogalmazott, „a múltat be kell vallani”. „Végre nekünk is helyre kell tennünk tévedéseinket, tanulnunk kell kudarcainkból” - hangsúlyozta. Áder János szavai szerint lehetnek eltérőek az értékrendek, a meggyőződések, a hitek, „de a mi hazánk Magyarország”.

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program