Segítség a rászorulóknak

Új típusú lakhatás - Segítség a hajléktalanoknak, rászorulóknak

2012. május 22.
a a a

Átadták az első úgynevezett Trambulin Házat Budapesten, amely részben a hajléktalanellátó rendszerből érkező, dolgozó embereknek nyújt lakhatási lehetőséget. Az úgy nevezett Dolgozók Háza több szempontból más, mint egy hajléktalan szálló. A legfőbb szempont, hogy szemben a nappali és éjjeli menedékekkel, kiutat jelent a saját sorsukért tenni akaró beköltözőknek.

Az első úgynevezett Trambulin Házat Budapesten, a XX. kerületben adták át. Az intézmény részben a hajléktalanellátó rendszerből érkező, dolgozó embereknek nyújt lakhatási lehetőséget. A ház avatóünnepségén Noéh András, a Baptista Szeretetszolgálat koordinációs igazgatója egy újfajta filozófiának nevezte a programot, amely "az eddig megbélyegzett hajléktalanokról leveszi a stigmát". Szavai szerint a házban élőknek visszaadja az önbecsülését az, hogy önállóak, önellátók lehetnek, normális viszonyok között lakhatnak. A Trambulin Ház olyan, már dolgozó rászorulóknak nyújt lakhatási lehetőséget, akik korábban csak hajléktalanszállókon tudtak élni - mondta.

Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere kijelentette: továbbra is kiáll amellett, miszerint nem tartja ellátásnak az olyan "hajléktalankombinátokat", ahol több százan élnek összezsúfolva, egyéni esetkezelés nélkül. A Trambulin Ház, szemben a nappali és éjjeli menedékekkel, kiutat jelent a saját sorsukért tenni akaró beköltözőknek - tette hozzá. A polgármester arról is beszámolt, hogy az általa kidolgozott LÉLEK-program (Lakhatási, Életviteli, Lelki-segítségnyújtási, Egzisztencia-teremtési Közösségi program) szintén ennek jegyében készült; Józsefváros mellett már Kőbányán és a Ferencvárosban is elindították. Fontos belátni, hogy a régi rendszer nem ad emberhez méltó lakhatást, semmiféle európai társadalom ellátási formáira nem emlékeztet. A helyzetet jogszabályváltozással lehet orvosolni - jelentette ki.

Kocsis Máté arra kérte polgármester kollégáit, minél többen vegyék át a programot, valamint arra, hogy próbáljanak meg minél több olyan embernek munkát adni, akik a saját kerületükben, városukban lettek hajléktalanok. A XX. kerületi Baross utcai épület 158 embernek ad otthon. A felújításra mintegy 25 millió forintot fordított a Baptista Szeretetszolgálat.

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program