Kezdődhet a Bárka és az NKE együttműködése

2012. június 5.
a a a

Három fő területen képzeli el a közös munkát a Bárka Színház és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, akik az együttműködés keretében a napokban 70 millió forintos kulturális támogatásról írnak alá szerződést. A színházban lesznek a drámafoglalkozások, a retorika képzés és az egyetemi színpad is itt kap majd helyet.

Seress Zoltán, a Bárka igazgatója az MTI-t úgy tájékoztatta, az egyetemmel - amely a jövőben a színház fenntartója lesz - három találkozási pontot jelöltek meg: az egyetemisták számára a színházban drámafoglalkozásokat fognak tartani, részt vesznek a retorikai képzésben és otthont adnak az egyetemi színpadnak is. Az igazgató hangsúlyozta, a színház függetlenségét megtartva, saját állandó társulatával működik tovább, az előadóművészeti törvénynek megfelelve évente meghatározott számú bemutatóval, előadással. "Ha megtaláljuk a szakmai felületeket, és ezeket jól tudjuk működtetni, akkor nem alárendeltségi, hanem mellérendeltségi viszonyban tudunk együttműködni az egyetemmel" - fogalmazott Seress Zoltán. Aki azt is elmondta, abban az intézményben, ahol a jövő közszolgálati elitjét nevelik, ezek a szakmai lehetőségek jelentősen gazdagítják a képzést.

Az eddig Józsefváros fenntartásában működő színházat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) az eredeti tervek szerint 2012 márciusában vette volna át, azonban ezt pontos jogszabály hiányában egyelőre nem tudta megtenni. Az igazgató kiemelte, hogy az előadóművészeti törvény szerint közszolgáltatási szerződés csak teljes naptári évre köthető, így az NKE-vel erre az évre már nem születhetett ilyen szerződés. Ezért hozta meg a Józsefvárosi Önkormányzat azt a határozatot, hogy - a korábban megkötött közszolgáltatási szerződés alapján - december 31-ig támogatja a színházat. Az új helyzet 2013. január 1-jétől áll fel - mondta az igazgató, hozzátéve, hogy az együttműködés az egyetemmel azonban már az ősszel elindul.

Seress Zoltán tájékoztatása szerint 2012-ben az egyetemtől kulturális támogatásként kapott 70 millió forint mellett az önkormányzattól 60,3 millió forintot, állami támogatásként pedig 105,1 millió forintot kap a színház. Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere korábban leszögezte: fontosnak tartja, hogy a kerület támogassa a színházat egészen addig, míg a teátrum jogi helyzete mindenki számára megnyugtatóan rendeződik.

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program