A három „jégtörő hajó”

2012. június 8.
a a a

„Fontos állomás a mai, mert aki eddig végig csinálta a LÉLEK Programot, az többé már nem hajléktalan. Bár a LÉLEK Ház megnyitása óta már nem volt az, mostantól azonban saját, teljes értékű életet élhet.” – mondta Kocsis Máté a meghatódottan álló 3 férfinek, akik június 8-án költözhettek be saját önkormányzati bérlakásukba. Károly, Gábor és József több, mint 10 évet töltöttek az utcán, fedél nélkül, amikor jelentkeztek a Józsefvárosi LÉLEK Programba. 

A kerület tavaly szeptemberben indította el a modellprogramot, amelyben egyebek mellett egészségügyi ellátást, lakhatást és munkát kaptak azok a jelentkezők, akik a kerületben vesztették el otthonukat.

Kocsis Máté (Fidesz-KDNP), a VIII. kerület polgármestere a LÉLEK-ház első három kiköltözőjét „jégtörő hajónak” nevezte, akik a programot végigcsinálva, egzisztenciálisan megerősödve saját használatú lakásaikba mehettek, s nem hajléktalanok többé. Emellett úgy vélekedett: a program az elmúlt 20 év ellátásával szemben valóban megteremti a kiutat a hajléktalanságból, emellett viszont kiemelt feladatnak nevezte a „bevezető utak” csökkentését, a hajléktalanság megelőzését.

Kifejtette, hogy a programnak csak első eleme az, hogy minél többen visszakaphassák az önálló létét; legalább ilyen hangsúlyos az is, hogy elkezdték felmérni a több mint négyezer önkormányzati bérlakás lakóinak szociális helyzetét, s a rászorulóknak adósságrendezési programot indítottak.

Kocsis Máté arról is beszámolt, hogy LÉLEK-programnak még messze van a kifutása, az önkormányzat számításai szerint 150-200 olyan ember van, aki ebben a közösségben veszítette el otthonát, s évek alatt szeretnének mindannyijuknak lehetőséget adni az újrakezdésre. Ismertette azt is, hogy a kerület első ütemben 61 millió forintot költött a programra, majd 150 millió forint hozzájárulást kaptak a szociális államtitkárságtól is, amelynek köszönthetően a tervezettnél jóval több elemet tudtak megvalósítani. Hozzátette, hogy modellprogramot időközben két másik kerület, Kőbánya és Ferencváros is elindította.

A rendezvényen Noéh András, a program szakmai felügyeletére felkért Baptista Szeretetszolgálat programigazgatója a kiköltözés jelentőségét méltatta, szavai szerint „három emberről véglegesen lekerült az a stigma, hogy ő hajléktalan”, teljes jogú állampolgárok lettek.

Ezt követően Horváth Szilveszter, a LÉLEK Ház vezetője elmesélt egy történtet. Mint mondta, 1965-ben, 5. születésnapjára kapott 10 forintot, amit aztán elveszített és a mai napig álmodja azt, hogy nem találja. Mint mondta, valamit elveszíteni, nagyon nagy fájdalom, míg újra megtalálni, gyógyító érzés. Ezért kívánja az új beköltözőknek, hogy gyógyuljon meg a lelkük és legyenek nyugodt álmaik.

A program elindítására 61 millió forintot költött az önkormányzat, majd a Szociális államtitkárság által nyújtott 150 millió forintnyi támogatásból 20 lakást tudtak felújítani. A polgármester egyébként a sajtótájékoztatón elmondta, ennek a pénznek köszönhetően sokkal több dolgot tudtak megvalósítani, mint amit terveztek. Szintén ebből a forrásból indították el a hajléktalanná válást megelőző programot, amelynek keretében egy adósságcsökkentő programot indítottak el.

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program