Szorosabb együttműködés a rendvédelmi szervek között

2012. június 20.
a a a

Állománygyűlés keretében mutatta be a kerületi rendőröknek és közterület-felügyelőknek Kocsis Máté a Józsefvárosi Városüzemeltetési Szolgálat (JVSZ) új igazgatóját, Perlaki Attilát. Júniustól a kerület egykori rendőrkapitánya vezeti a kerület közterületeinek rendjéért felelős céget, amely egyik ága a Jófiúk csoport. A polgármester elmondta, Perlaki szabad kezet kap, de egyben a felelősség is egy személyben az övé a cég minden ügyével kapcsolatban.

„Új fejezet kezdődik, tiszta lappal. Ez a régi-új fejezet pedig maga Perlaki Attila, Józsefváros díszpolgára, akiről sokaknak már nem kell sokat beszélni, hiszen ismerik munkásságát” – kezdte beszédét az állománygyűlésen Kocsis Máté, utalva Perlaki korábbi éveire, amikor rendőrként szolgálta a kerületet, vezette a kapitányságot. A polgármester hangsúlyozta, Perlaki egy nagyon jó pályázatot nyújtott be, ennek is köszönhető, hogy megkapta a JVSZ vezetésének lehetőségét, amelyre a korábbi igazgató távozása miatt volt szükség. Az új igazgatót egyébként a képviselő-testület is egyhangúlag támogatta.

„Több szem többet lát”

Kocsis Máté felhívta a figyelmet rá: a JVSZ Józsefváros egyik legnagyobb cége, a vezetője, Perlaki irányába pedig a bizalom egyhangú és töretlen, hiszen minden párt képviselője megszavazta. Kiemelte: a JVSZ-szel szemben a jövőben is ugyanaz az elvárás: működjenek törvényes keretek között és biztosítsák az állampolgárok jó közérzetét a rendezett közterületekkel és a közbiztonság javításával. Kocsis emellett azt is kérte, hogy a szervezetek javítsák a korábbi kommunikációs hibákat, amelyek a rendőrség, a közterület-felügyelet és a JVSZ között kialakultak. Hozzátette: voltak hibák, amelyek mindenkit terhelnek, a polgármestert is.

Kiemelte: a Jófiúk megmaradnak, hiszen szükség van rájuk számos feladat ellátásánál. Kocsis Máté emlékeztette az állomány tagjait: Közös érdek, hogy rend legyen, mert ha élhető a város, közös lesz a siker is.

A polgármester arra kérte az állományt, fogadják el, hogy a legjobb szándékaik szerint akarják, hogy a három szervezet együtt dolgozzon, és arra kérte őket, az eddigi hibákat tudják be a rendszer gyermekbetegségeinek. Hozzátette: Több szem többet lát - ezért akkor is jelezzék egymásnak az észlelt problémákat, ha nem tartozik a saját hatáskörükbe/munkakörükbe.

Elszaporodtak a közbiztonsági problémák

Kocsis Máté kitért a tavasszal elutasított rendőrségi beszámolóra is. Ismert, a képviselő-testület nem fogadta el a kerületi rendőrség tavalyi évről szóló beszámolóját. Ezzel kapcsolatban a polgármester elmondta, a beszámoló leszavazása üzenet volt, amely a vezető hátán csattan, de mindenkit érint. „Azért volt rá szükség, mert sok lakossági panasz volt. Ismerem a problémákat, tudom, hogy még a megemelt fizetésük is alacsony az átlaghoz képest és nem a legjobbak a körülmények, de ez az állampolgárokat nem érdekli.” – mondta a polgármester. Hozzátette: Látott a tavalyi év során elindult pozitív változásokat, de emellett elszaporodtak a prostitúcióval és a droggal kapcsolatos problémák. „Szeretnénk segíteni a rendőrségnek, amit tudunk, megadunk, hogy jobb körülmények között dolgozzanak, de kérem, figyeljenek az állampolgárokra, mert tavaly nem volt jó az összkép.” – hangsúlyozta beszéde végén Kocsis. 

Az állományhoz intézett szavait azzal zárta, idén ősztől Józsefvárosban polgárőrség indul, nagyjából 60-70 fővel, amelynek az alapoktól való felépítésével Kaiser József képviselőt bízta meg. Emlékeztetett: még több szem még többet lát – így kérte a polgárőrséggel való hatékony együttműködést is.

Itt a helyem!

Perlaki Attila elmondta, megtiszteltetés és meglepetés volt számára, amikor jelezték, hogy számítanak a munkájára. Mint mondta, díszpolgárként sem dönthetett másként, mint hogy mindent megtesz Józsefvárosért, hiszen ahogy fogalmazott: „Itt a helyem!” Hangsúlyozta: Mi tudjuk mik a határok, ezért is kérik a rendőrség segítségét, mert „lesznek olyan helyzetek, amikor a lakosok hozzánk fordulnak, de segítségre lesz szükségünk” - mondta. Hozzátette: számos feladatom van, amit ki kell alakítani, az alapokat le kell rakni.

Salgó László őrnagy, a kerületi rendőrkapitányság vezetője hangsúlyozta, megnyugvás számára, hogy nem csak egy szervezeten nyugszik egy egész város nyugalma, hiszen Józsefváros az egyik legterheltebb város hazánkban. Hozzátette, a feladatokat csökkentett létszámmal kell ellátni ezért is nagy segítség, hogy a jövőben a munkájukat segíti a közterület-felügyelet mellett a JVSZ is. Kiemelte, nagy tisztelettel gondol Perlaki Attilára, hiszen senki nem tett többet nála Józsefváros biztonságáért, ő az, aki a pályáját itt kezdte és innét vonult nyugállományba. A beszámolóra kitérve elmondta, úgy véli, az állomány teljesítménye a körülményekhez képest kiemelkedő volt. A kapitány elmondta, a nyújtott támogatásért köszönet illeti a Józsefvárosi Önkormányzatot, amelyet már idén is biztosították a rendőrségnek. A közterület-felügyeletre kitérve elmondta, ha nem is volt mindig kiváló az együttműködés, mindig jónak volt mondható. Salgó kiemelte: Elvárom a rendőri állománytól, hogy a másik szervezet adta lehetőségeket használják ki. Az együttműködés fontosságára utalva hangsúlyozta: a közrend fenntartása nem csak a rendőrök dolga, hiszen az a kutyapiszokkal kezdődik és a közterületi bűncselekményekkel ér véget. 

Biál Csaba a Józsefvárosi Közterületi és Parkolási Rendészet vezetője szintén örömét fejezte ki az új igazgató kinevezése miatt. Mint mondta, elvárja a felügyelet munkatársaitól, hogy működjenek együtt a JVSZ-szel. Emlékeztetett, a rendőrséggel már 2004 óta van együttműködési megállapodásuk. 

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program