Határidő hosszabbítási javaslat

Meghosszabbítaná a közszféra állami támogatásának határidejét Kocsis Máté

2012. június 27.
a a a

Három hónappal hosszabbítaná meg Kocsis Máté az árfolyamgáttal élő, közszférában dolgozó devizahitelesek vissza nem térítendő állami támogatásának igénybevételére vonatkozó határidőt. Józsefváros polgármestere és országgyűlési képviselője azt javasolja, hogy a jelenlegi július 1-i dátumot szeptember 30-ig tolják ki.

A képviselő azért kéri a határidő módosítását, hogy „minél több érintett élhessen a kedvezménnyel”. A hatályos törvény szerint ugyanis a devizahitellel rendelkező közszférában dolgozók egyszeri, vissza nem térítendő támogatást kapnak, amennyiben belépnek az árfolyamgát rendszerbe. Az egyszeri támogatás összege a ténylegesen megfizetett törlesztőrészletek és az árfolyamgát alkalmazásával fizetendő törlesztőrészletek különbsége, a 2012. február 1. és az első árfolyamgát alapján fizetett törlesztőrészlet időpontja között, ez utóbbi legkésőbb 2012. július 1-je lehet. Ezt a határidőt tolná ki szeptember 30-ig a Kocsis Máté.

A javaslat egyúttal egyértelműsíti a támogatás mértékének meghatározását is. Eszerint az adott időszak alatt esedékes törlesztőrészletet kell figyelembe venni, függetlenül attól, hogy a hiteladós esetleg többet vagy kevesebbet fizetett. A támogatást a fennálló devizakölcsön-tartozás előtörlesztésére kell a pénzintézet részére átutalni. A pénzügyi intézmény a vissza nem térítendő támogatás elszámolásához előtörlesztési díjat nem számíthat fel.

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program