Mobil rendőrőrs

Folytatjuk az utat, amin elindultunk - Mobil rendőrőrs

2012. július 17.
a a a

Újabb rendőrségi újítást mutatott be Józsefváros. A kerület egyik leghírhedtebb utcájában, a Diószeghy utcában helyezték el az ország első mobil rendőrőrsét. A konténerből kialakított irodát a bűnügyi fertőzöttség és a lakossági bejelentések alapján bárhova le tudják tenni, akár két óra alatt. A rendőrség szakvélemnye alapján döntik el, mennyi idő után és hova kerül a most megnyílt konténer. Ha a beváltja a hozzá fűzött reményeket, a hamarosan három újabbat helyeznek ki Józsefvárosban.

Éjjel-nappal, bármikor felkeresheti a lakosság a konténerben működő rendőrséget, ahol folyamatban lévő ügyeikről érdeklődhetnek, feljelentést tehetnek, vagy akár útbaigazítást is kérhetnek. Az országban egyedülálló újítás célja, hogy javítsa a kerületben élők biztonság érzetét.

A mobil rendőrőrs átadásán Kocsis Máté, a kerület polgármestere ismertette, hogy az önkormányzat 9 millió forintot költött a konténerre, amelyet 2 órán belül a kerület bármelyik pontjára át lehet telepíteni. Amennyiben rendőrszakmai szempontok indokolják, akkor a Diószeghy utca és a Korányi Sándor utca sarkáról egy másik helyszínre viszik és folytatják a munkát a kerületi rendőrök – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy a tervek szerint másfél-két éven belül további három ilyen létesítményt helyeznek ki a bűnügyileg terhelt területekre. A polgármester kiemelte, a környéken sok a lakossági panasz és a Diószeghy utcában és környékén jelentős a bűncselekmények száma és gyakoriak a droggal kapcsolatos bűnesetek.

Nagyban könnyíti a rendőrség munkáját, hogy a 12 méteres konténer tetején egy 360 fokban forgatható és további négy fix kamerát helyeztek el. Kocsis Máté hangsúlyozta azt is, hogy az önkormányzat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a kapcsolódó beruházások sokasága miatt kiemelten fontosnak tartja a városrész közbiztonságának javítását, hiszen mint mondta, sok 1000 diák fog tanulni és élni a környéken.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: a konténer a törvénytisztelő állampolgároknak azt üzeni, hogy minden technikai eszköz adott, hogy közvetlen lakókörnyezetükben megvédje őket a rendőrség, a jogsértőknek pedig azt, hogy nem érdemes itt bűncselekményt elkövetni. Mint mondta, a konténer segít a megelőzésben, de ha valaki mégis bűncselekményt követ el, a létesítmény segít a gyorsabb elfogásban.

Szavai szerint a mobil rendőrségi konténer telepítésével a rendőrség „a helyszínre érkezett”, s példaértékűnek nevezte a VIII. kerületi önkormányzattal folytatott közös munkát.

Az államtitkár arról is beszámolt, hogy amennyiben a mobilőrs beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor azon kistelepüléseken is megfontolják kihelyezését, ahol jelenleg nincs rendőr.

A konténer egy 12 méter hosszú szabvány konténer minden oldalon 2-2 ablakkal. A fehér színnek köszönhetően a rendőrautókról ismert egyedi matricázás miatt a konténer illeszkedik a rendőrségi flottamegjelenésbe – így a lakosság számára is könnyen beazonosítható.

Kihelyezhetőségének nincs korlátja, akár két parkoló autó közé letehető, áttelepítése nem vesz igénybe több időt 2 óránál. A belső kialakításnál elsődleges szempont volt, hogy alkalmas legyen a mobil iroda a folyamatos rendőri tartózkodásra. Az ügyféltér maga 10 négyzetméter, klasszikus iroda felszereléssel, egy időben 4-5 személy leültetésére alkalmas. Fűtött és klímatizált. A konténert a létező összes informatikai megoldással felruházták, úgymint Robotzsaru futtató környezet, földi HD Tv vételre alkalmas Tv készülék, EDR rádió, telefon, fax, fénymásoló, nyomtató, stb. A konténer tetejére egy mobil térfigyelő kamerát telepítettek, így a környék „megfigyelésére” is lehetőség nyílik, a kamera képét közvetlenül a kapitányság térfigyelő központjából is lehet követni. A konténer alá egy 11 köbméteres szaniter modult építettek be, így pusztán árammal akár 6 hétig üzemelhet a konténer víz utántöltés nélkül – hiszen egy konyha és egy egészségügyi helyiség is van a konténerben.

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program