Zöldségek a házak között

2012. július 23.
a a a

Több internetes és nyomtatott felület is írt már a Józsefvárosban működő közösségi kert sikeréről. Míg az index.hu egy videó riportot közölt, a metropol.hu hosszú cikkben elemezte ezt a külföldről érkező ötletet, amely Józsefvárosban is gyorsan lett rendkívül népszerű. A „Leonardo kert” 1400 négyzetméter, ahol 88 parcellát alakítottak ki.

Józsefvárosi kertészkedés címmel írt a metropol.hu a foghíj telken kialakított kertről:

Szépen sarjadnak a növények a nyolcadik kerület egyik közösségi kertjében. A hőség alatt sokat kellett locsolni, és még építik a kerti bútorokat is, a hangulat családias. Padlizsánt már szüreteltek, a paradicsom még zöld, de a nyár végére már lesz lecsónak való is – írják a riportban. – Közösen gondozunk egy parcellát, ahol paradicsomot, céklát, babot és fűszernövényeket ültettünk – meséli Bódog Anikó és Pálmai László, a VIII. kerületi Leonardo kert két parcellatulajdonosa. Nekik volt némi kertészeti előképzettségük is, hiszen korábban az erkélyükön már termesztettek növényeket. Itt azonban sokkal jobban fejlődnek a zöldségek, igaz, a virágládában nem kellett kapálni.

A hét négyzetméteres parcellákon mindig akad munka. A kis kertek többsége rendezett is, tehát láthatóan a kertészek szinte mindennap munkálkodnak rajta egy-két órát. A hőségben naponta kellett öntözni, de emellett például kacsolni is kellett a növényeket. – Korábban vidéken már volt egy nagyobb kertünk, de átnéztük a szakirodalmat és a Kortárs Építészeti Központtól (KÉK) is sok segítséget kaptunk – mondták a kertben tevékenykedő városlakók. A közösségi élmény mellett megvan a sikerélmény is, ahogy fogalmaztak: egyelőre élnek és fejlődnek a növények, a kártevők és betegségek elkerülték őket.

A Leonardo kert és a közeli Grund kert területét is a Corvin negyedet fejlesztő Futureal Csoport ajánlotta fel három évre a kertészeknek. Ahogy Dénes Barbara elmondta: nagy a lelkesedés mind az önkormányzatok, mind a fővárosban tevékenykedő beruházó cégek részéről, és magánfelajánlások is érkeznek, a parcellákra pedig bőven akad jelentkező. A Leonardo kert esetében például kétszer annyian szerettek volna bekapcsolódni, mint a kis kertek száma.

Az index.hu videoja:

http://index.hu/video/2012/07/17/koyossegi_kert/

Foto: metropol.hu

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program