A kerület büszkesége: a Füvészkert

A kerület egyik büszkesége: a Füvészkert

2012. július 30.
a a a

Józsefvárosban az egyik leglátványosabb helyszín és igazi, tartalmas kikapcsolódást nyújtó látványosság a Füvészkert. Tavaly nyáron újult meg az Új Széchenyi Terv keretében. Új egzotikus növényekkel bővült és a működése is gazdaságosabb lett, köszönhetően annak a két, együtt mintegy 650 millió forintot kitevő pályázatnak, amelyet elnyertek. Gyakran elfelejtjük, hogy ez a komoly történelmi hagyományokkal rendelkező kert a kerületünkben van és bizony, érdemes meglátogatni.

Az eredetileg angolpark-stílusban létrehozott kert, a természetes forrással táplált tóval, szigettel, műromokkal tájképileg is szép látványt nyújtott a látogatóknak. Széleskörű népszerűségét azonban igazán Molnár Ferenc regényének köszönheti. A Pál utcai fiúk cselekményének fontos színhelye a Füvészkert. Ez utóbbi elnevezés, mely a nyelvújítás korából származik, a regény nyomán terjedt el, s lett máig is használatos.

Az egy évig tartó rekonstrukció során új gépészetet, világítást, napfénypótló megvilágítást, hőszigetelt üvegfelületeket és külső felújítást kapott a kert trópusi gyűjteménye, miközben a benne élő felbecsülhetetlen értékű trópusi és szubtrópusi növényzet nem sérült. A Pálmaház fűtését energiatakarékos fal- és padlófűtéssel oldották meg, így több hely marad a növények biztonságos és attraktív elhelyezésére. A látogatók kényelmét akadálymentesítés szolgálja.

A számos új szicíliai és brazil egzotikus növény mellett, megújult a ligeterdő, az új kút fúrásával pedig takarékosabbá szeretnék tenni a vízfogyasztást és egyenletesebbé az öntözést. Új lett az Ázsia kert, valamint a Rosarium is, ahol a leghíresebb rózsanemesítő "műhelyek" rózsái kaptak helyet. Az oktató és ismeretterjesztő funkció mellett a kert tudatosan szeretne hidat képezni a modern városi élet és a régmúlt kulturális öröksége között, ezért évente több kulturális és közönségrendezvényt tartanak.

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program