Kerületbejáráson a polgármester

Két lábbal a földön, két lábbal a kerületben

2012. augusztus 1.
a a a

A nyári szünet előtt még mindig nagy a zsongás az önkormányzat háza táján. Előző lapszámunkban hírt adtunk róla, hogy a nyár folyamán a polgármester kerületbejárást tart az önkormányzati cégek és intézmények vezetőivel. Kocsis Mátét kérdeztük a fejleményekről.

Hol tartanak?
Naponta két városnegyedet járunk be, most tartunk a felénél. A tapasztalatok sokfélék.
Mi a cél?
Az, hogy egy józsefvárosi lakos szemével őszintén szembenézünk a kerület állapotával, a közterületeken valamennyi kisebb hibát, hiányosságot feltérképezzünk és megjavítsunk. Látnunk kell, hogy milyen jellegűek a problémák és fel kell mérni, hogy mennyi pénz kell a jövőben ezek megoldására. Mindent összeírunk: az ellopott kukákat, a beszakadt csatornafedeleket, a leszakított padokat, a kitépett növényeket, az ápolatlan magántelkeket, az illegális szemétlerakókat, a megrongált játszótereket, a lefűrészelt kerítéséket, az elhanyagolt zöldfelületeket, és mindent, amit tönkre tettek, vagy amivel 20 évig nem foglalkozott senki. Olyan dolgok ezek, melyek az utca igényesebb emberét zavarják, de aminek az árát nemcsak ők fizetik, hanem azok is, akik ezt teszik.
Sok ilyen hiba van?
Sajnos rengeteg.
Miből lesz erre pénz?
Ezek többnyire nem nagy beruházások, sokhoz még pénz sem kell, csak némi igényesség, hogy észrevegye az ember, és kell két dolgos kéz. Ezzel együtt már biztos, hogy idén nem érünk a végére. Évről-évre törekszünk arra, hogy a költségvetésben legyen pénz a kisebb-nagyobb felújításokra. A baj az, hogy a rongálás folyamatos, ha meg is újul valami, azt hamar tönkre teszik. Bosszantó kiadások ezek, mint egy háztartásban, amikor az ellopott dolgokat kell pótolni, lenne ennek a pénznek jobb helye is.
Nem gondolja, hogy esetleg a rongálókat kellene inkább elkapni, vagy erre költeni többet?
Erre is rengeteget költünk, a közbiztonsági beruházások folyamatosak, például nemrég átadtuk az első mobil rendőrséget, ősszel polgárőrség alakul a kerületben, rendőrautókat vettünk, emeltük a közterület-felügyelet létszámát, de a kamerarendszert is bővíteni kell a jövőben, ez biztos. Én lennék a legboldogabb, ha rá tudnánk csapni minden, a mások tulajdonát rongáló kezére.
Ön szerint lehet, hogy az „igényesség” hiányzik?
Józsefváros lakosainak a többségéből biztosan nem hiányzik. Ismerem az itt élőket. Ha a többiek nem lennének közönyösek a környezetükkel szemben, ha megtisztelnék a szomszédjaikat azzal, hogy nem teszik ki a szemetet az ablakuk alá, összeszednék a kutyapiszkot és nem rongálnának meg minden szembejövő tárgyat az utcán, akkor biztos jobban éreznénk mindannyian magunkat. Az önkormányzattól nem lehet automatikusan elvárni, hogy elhordja a szemetet, megoldjon mindent, amit mások tönkretesznek. Semmi sincs ingyen. Az önkormányzat mindannyiunk pénzéből működik. Közösen fizetjük a számlát.
Lehet, de az önkormányzatnak nem kívánságműsor, hogy takaríttassa és rendben tartsa az utcákat. Ezt legalább jól elvégzik?
Tesszük, évente százmilliókért. Az elmúlt két évben a közmunkások és az új eszközök által sokkal jobban, mint korábban. Az viszont látszik, hogy az ellenőrzésen szigorítani kell, erre utasítottam a cégvezetőket.
Mik még a tapasztalatok?
Az, hogy számos jóérzésű ember jelzi a problémákat felénk és segít is. Ezt köszönjük és kérjük, hogy tegyék továbbra is.
Nem érzi saját kudarcának, hogy ilyen állapotok vannak a kerületben?
Nem, mert nem én hoztam létre ezt az állapotot. Azt érezném kudarcnak, ha nem tennék meg mindent, a jövőben, hogy ezen változtassunk.Nem adom fel!

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program