2 milliárdos fejlesztés fejeződött be

Több mint 2 milliárdos fejlesztés fejeződött be Józsefvárosban

2012. augusztus 10.
a a a

A páratlan építészeti örökséggel rendelkező Palotanegyedben indult el két évvel ezelőtt az „Európa Belvárosa Program” (EUB) kulturális gazdaságfejlesztési program, amely uniós támogatással valósult meg. Az egyedülálló és számos újítást tartalmazó program célja, hogy az egykor Budapest kulturális központjának számító negyed visszakapja régi fényét – az itt élők és az itt tanuló egyetemisták pedig a közterületeket. A program zárására 2012. augusztus 12-én került sor.

A Józsefvárosi Önkormányzat által kidolgozott pályázat megvalósítását az Európai Unió - az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-Magyarországi Operatív Program keretében - 900 millió forinttal támogatta, amelyet az önkormányzat 760 millió forint - az unió felé elszámolható - önerővel egészítette ki. Az elmúlt két évben összesen 1,9 milliárdos fejlesztést hajtottak végre a páratlan építészeti és kulturális adottságokkal rendelkező történelmi Belső-Józsefvárosban.

Az EUB-nek a kerület vezetése stratégiai szerepet szánt a helyi gazdaságfejlesztésében is. Az újratervezett és átépített utcáknak és tereknek köszönhetően ma már a Kálvin tértől a Gutenberg térig sétálóutcán juthatunk el – ennek köszönhetően a város egyik legkellemesebb övezetévé vált a főváros Egyetemvárosa. A lakosság visszakapta a köztereket és a kellemes környezet mellett a kávézóknak, éttermeknek köszönhetően minden korosztály számára egy kedvelt találkozóhely lett a Palotanegyed. Emellett pedig komoly figyelmet fordítottak arra is, hogy ösztönözzék a kerületben még mindig virágzó kiskereskedelmet.

A program során 1600 m2 sétáló és 10900m2 csillapított forgalmú utcát alakítottak ki a Gyulai Pál utcában, a Kőfaragó utcában, a Mária utcában és Horánszky utcában, illetve a Gutenberg téren. Az útépítések mellett elültettek 50 fát, leraktak 30 kerékpártárolót és öt épület kapott díszkivlágítást (Mikszáth tér 2., Horánszky u. 1. és 13., Bródy Sándor u. 19. és Vas u. 16.). Ezeknek is köszönhető, hogy a környék már nem csak nappal, de éjszaka is tartogat izgalmas látnivalót a turisták számára. Szintén a program során bevezetett újítás, hogy a műszaki kivitelezést a negyedben élő civilek csoportja, a Civilek a Palotanegyedért Egyesület is kontrollálta. Emellett pedig a lakosság véleményét folyamatos lakossági fórumokon és egyéb kommunikációs csatornákon kérte ki az önkormányzat. Ennek jele az is, hogy a negyedben élők 80 százaléka a program végén készítetett közvélemény-kutatás keretében úgy nyilatkozott, elégedett a fejlesztésekkel.

A Budapesten egyedülálló program során a kultúra élénkítését a Palotanegyed Fesztivállal indította Józsefváros, 2010-ben, amelynek első felvonását júniusban, második felét pedig augusztusban rendezték meg. A nagy sikerű rendezvényekre több ezer ember látogatott el, ahol a kézműves foglalkozások és utcai játékok mellett számos neves fellépő előadását nézhették meg, köztük Lajkó Félixet, Lovasi Andrást vagy például a Kolompos együttest. A rendezvény nagy sikerén felbuzdulva az elmúlt két évben számos újabb fesztivált vonzott a Palotanegyed, például mindkét Tudományfesztivált, a Világtáncfesztiválokat, a Főzdefeszt pedig már harmadik lakalommal választotta otthonának a Mikszáth teret és környékét.
De szintén a közterületen zajló esemény volt az Újirány Csoport által készített, úgy nevezett „Ortofotó játék” is, amelynek keretében az itt élők és az erre járók a Szabó Ervin téren elhelyezett óriás légifotón jelölhették be kedvenc helyeiket, vagy éppen azokat, amelyeknél fejlesztést javasolnak.

A program lezárásaként megjelenik az „A Palotanegyed Most” című kiadvány, amelyben a kerület bemutatja építészeti és kulturális örökségeit, valamint a különféle szervezetek együttműködését és törekvéseit.
A fejlesztésének pedig még a pályázat lezárultával sincs vége. Folyamatban van, a civil szervezetekkel közösen kidolgozott új forgalmirend kialakítása, amelynek bevezetésével végre megoldódik a negyedet terhelő átmenő forgalom problémája. A Horánszky 13. alatt készülő inkubátorház és diákcentrum októberi megnyitásával pedig új fejezet kezdődik Józsefváros kulturális és gazdasági életében.

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program