Alpolgármester lehet az egykori kapitány

2012. augusztus 31.
a a a

A kerületbejárások és az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján gyökeres változtatásokra lehet számítani a kerületi közbiztonság javításában. A várható átszervezések részleteit Perlaki Attila, a JVSZ júniusban kinevezett vezetője dolgozza ki az ősz során – aki ezért lemondott vezetői beosztásáról.

Az egykori kerületi rendőrkapitány, a Józsefvárosi Városüzemeltetési Szolgálat vezetőjeként nem csak a korábbi működési hibákat javította, hanem új alapokra helyezte a kerületi cég működését. Ennek köszönhetően a cég sokkal hatékonyabban végzi a városüzemeltetési feladatokat.

A nyár során zajló kerületbejárások tapasztalatai azt mutatták, jobban meg kell szervezni a helyi közbiztonsági szervek közös munkáját, valamint tovább kell erősíteni a feladatok ellenőrzését. A koncepció kidolgozására Perlaki Attilát kérte fel Józsefváros polgármestere, Kocsis Máté. A szolgálat vezetője ezután közös megegyezéssel lemondott eddigi megbízatásáról. Perlakinak ősz végéig kell javaslatot tennie négy kiemelt terület összehangolására és egybefogására. Egy olyan tervet kell létrehoznia, amely koordinálja a megalakuló polgárőrség munkáját, még hatékonyabb közterület-felügyeletet alakít ki, létrehoz a rendőrséggel egy, a korábbinál is szorosabb együttműködést, valamint a koncepció részeként javaslatot kell tennie a térfigyelő kamera rendszer bővítésére és a már működők hatékonyságának növelésére.

Új rendszer 2013-tól

A polgármester az egykori rendőrkapitánytól azt kérte, készítse el a terveket, amelyek ha elkészültek, rá bíznák a végrehajtást is, így 2013. január 1-től egy megújult, összehangolt, együttműködni képes közbiztonsági szervezet kezdi meg működését.

Kocsis Máté az augusztus végi képviselő-testületi ülésen elmondta, ahhoz, hogy az egykori rendőrkapitány hatékonyan tudja megvalósítani az új koncepciót javasolni fogja, hogy Perlaki Attila külsős, társadalmi megbízatású alpolgármester legyen.

A közbiztonsági ügyekért felelős alpolgármesterként az egykori kerületi rendőrkapitány feladatai közé tartozik majd az illegális szemétlerakások visszaszorítása, a közterületi állapotok rendezése és a közbiztonsággal kapcsolatos feladatok szervezése. A közterületi és a parkolási bírságok mellett Perlaki Attila feladata lesz az is, hogy nagyobb hangsúlyt kapjon a rendzavarók és a közterületen deviáns viselkedést tanúsítók büntetése – így a parkok, utcák illemhelyként való használata, az alkoholfogyasztása közterületeken és a hasonló közösségellenes magatartások.

Perlaki Attila munkássága

  • 1978. BM Tartalékos Tiszti Főiskola
  • 1987. Rendőrtiszti Főiskola, Bűnügyi szak (nappali tagozat)
  • 1979. BRFK VIII. Kerületi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály, nyomozó
  • 1987. BRFK VIII. Kerületi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály, operatív főnyomozó
  • 1990. BRFK VIII. Kerületi Rendőrkapitányság Nyomozó Alosztály, vezető
  • 1994. BRFK VIII. Kerületi Rendőrkapitányság, Közrendvédelmi Osztály, vezető
  • 1998. BRFK VIII. Kerületi Rendőrkapitányság, kapitányságvezető
  • 2001. Pro Urbe díjjal tüntette ki Józsefváros Képviselőtestülete
  • 2008. nyugállománya helyezés, átvette a Józsefváros Díszpolgára elismerést
  • 2012. cégvezető, Józsefvárosi Városüzemeltetési szolgálat

Kinevezése után Perlaki egy a rendőrséggel, közteület-felügyelettel, valamint a JVSZ dolgozóival közösen tartott állománygyűlésen úgy fogalmazott: „Megtiszteltetés, hogy itt dolgozhatok. Itt a helyem!”
Perlaki Attilának köszönhető a kerületben kiépített kamerarendszer, amely máig egyedülálló Budapesten. A ’90-es években ő ismerte fel, hogy a Józsefvárosban burjánzó prostitúció és a mindennapi bűnözés legyőzése csak a térfigyelő-kamerákkal lehetséges. Ennek köszönhető, hogy a kerületben megindult egyfajta tisztulás, amely máig segít levetkőzni a „Nyócker” elnevezést. Az operatív feladatok mellett az akkor fideszes országgyűlési képviselőként tevékenykedő Juharos Róbert segített megteremteni az ehhez szükséges törvényi hátteret.

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program