Védelem alatt Józsefváros építészete

2012. szeptember 24.
a a a

Európa bármelyik neves városrészének versenytársai lehetnek a Palotanegyed épületegyüttesei – mondta Kocsi Máté a Gyulai Pál utca 16. előtt. Ez az egyike annak az 5 épületnek, amelyet első ütemben helyi értékvédelem alá helyezett a Józsefvárosi Önkormányzat. A polgármester hangsúlyozta, a város vezetése fontosnak tartja, hogy megvédje és megőrizze Józsefváros páratlan építészeti örökségének egyedülálló egységét.

A szeptemberi hivatalos táblaavató ünnepségen a kerület polgármestere, Kocsis Máté elmondta, a város vezetése fontosnak tartja, hogy megvédje és megőrizze a Józsefváros páratlan építészeti örökségének egyedülálló egységét, ezért az év végéig 50-re bővíti a védettséget élvező épületek számát. „Sokszor nem figyelünk a minket körülvevő páratlan szépségű épületeinkre.” – mondta Kocsis Máté a hivatalos táblaavató ünnepségen a Gyulai Pál utca16. előtt. Felhívta a figyelmet arra, hogy „a Palotanegyed épületegyüttesei méltó versenytársai lehetnének Európa bármelyik neves városrészének”. Év végégi 50-re emeli az önkormányzat a józsefvárosi védett épületek számát.

Egy évvel ezelőtt indult újra Józsefvárosban a 2008-ban megszüntetett Tervtanács, amellyel a kerületvezetés célja volt, hogy javítsanak a kerület megítélésén és emeljék a színvonalát. Emellett fontos az új elemek összehangoltsága, amelyek a kerület építészeti arculatához is alkalmazkodnak, mégis megfelelnek a jelen kornak.

A kerület főépítésze, Fernezelyi Gergely DLA elmondta, a helyi értékvédelem célja, hogy megőrizze Józsefváros páratlan építészeti örökségének egyedülálló és egységes városképét. Védettséget jelző táblát helyeztek el továbbá a Baross u. 43, a Bródy Sándor u. 30/b, a Krúdy u. 12. – Mária u. 24, és a Német u. 13. – József u. 16-18. sz. épületek homlokzatára.

A helyi védett értékek körének számbavételét, meghatározását, nyilvántartását, megőrzést valamint a lakossággal való megismertetését egy 7 főből álló munkacsoport végzi. A kerület épületeinek, épületrészleteinek védelem alá vonásával kapcsolatban bárki tehet javaslatot a Főépítészi irodán.

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program