Új hajléktalangondozó Budapesten

Hajléktalangondozó központot adtak át Budapesten

2012. október 8.
a a a

Egészségügyi és idős fedél nélkülieket ellátó egység is helyet kapott a Szabolcs utcai hajléktalangondozó központban. Az átadáson Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: a Nemzeti Együttműködés Kormánya és a főváros vezetése szövetséget kötött, hogy a megoldásokat találjon az olyan komplex problémákra mint a hajléktalan kérdés.

A 345 millió forintból megújult hajléktalangondozó központ épületében 50 ágyas krónikus belgyógyászati és 23 ágyas ápolási osztály, valamint 20 ágyas lábadozó kapott helyet, és ott működik a továbbiakban a hajléktalanok háziorvosi ellátását biztosító centrum is, továbbá külön részleget alakítottak ki az idős hajléktalanoknak. A beruházás a tavaly szeptemberben elindult Fűtött utca program részeként valósulhatott meg, amelynek köszönhetően novemberre már 800 új férőhely lesz.

Tarlós István az átadáson úgy nyilatkozott: a hajléktalanság kérdése nem magánügy, hanem közügy; az utcán élni nem szabadságjog kérdése, hanem egyszerre szociális ellátási és rendészeti kérdés. Az elhelyezés mára megoldott Budapesten, van megfelelő szálláshely és orvosi ellátás az érintetteknek. Az új létesítménybe költöztetik a Dózsa György úti telephelyről az egészségügyi és a Bánya utcából az időseket ellátó egységet, a felszabaduló helyeken pedig 232 éjjeli menedékhelyet alakítanak ki.

A városvezető kiemelte Józsefváros polgármesterének, Kocsis Máténak munkáját, hiszen a fővárosi kerületek közül Józsefváros mutatja a legpozitívabb példát a hajléktalan ellátás ügyében.

A rendezvényen Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kiemelte: az új intézmény nemcsak biztos fedelet és magas színvonalú orvosi ellátást jelent, hanem 157 férőhelyével méltó körülményeket is. Ismertette, hogy a kormány 500 millió forinttal támogatta a fűtött utca programot, a Belügyminisztérium pedig a közfoglalkoztatás keretében 222 millió forintot biztosított.

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program