Ünnepi díjátadás a polgárőrségnél

Kocsis: A szabadság rend nélkül sosem lesz teljes, ez az üzenete 1956-nak!

2012. október 25.
a a a

Az ország legnagyobb civil szervezetének az elmúlt két évtizedben nyújtott teljesítménye tekintélyt parancsoló és vitathatatlanná teszi szükségességét – mondta Kocsis Máté, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnöke az Országos Polgári Szövetség ünnepi rendezvényén. Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából közel 80 kitüntetést adtak át a megemlékezésen.

A szabadság rend nélkül sosem lesz teljes, ez az üzenete 1956-nak - mondta Kocsis Máté az ’56-os évforduló alkalmából megrendezett díjátadáson. Az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnöke hozzátette: a polgárőrség önkéntesen, díjazás nélkül, belső meggyőződésből teszi a dolgát, miközben olyan társadalmi értékeket közvetít, mint az erkölcs. Kocsis Máté hozzátette: a polgárőrségről szóló, tavaly elfogadott új jogi szabályozás még átláthatóbbá és összefogottabbá teszi az együttműködést a rendőrséggel.

A polgárőrök nem csak embert és vagyont, hanem erkölcsöt is védenek, hiszen erkölcsi megújulás nélkül nem lesz nemzeti fellendülés – fogalmazott ünnepi beszédében Lezsák Sándor. Az Országgyűlés alelnöke- aki Lakiteleken polgárőrként havonta egyszer járőrszolgálatban is részt vesz- fontosnak nevezte a helyi összefogást, mert mint mondta, ”elfogadhatatlan, hogy néhány ezer bűnöző tartson rémületben 10 millió embert”.

Lezsák Sándor párhuzamot vont az 1848-as és 1956-os nemzetőrség és a mai polgárőrség között. A nemzetőrök a helyi közrendet tartották fenn, sőt reguláris honvédelmi feladatokat is elláttak, miközben lincseléseket akadályoztak meg, és fosztogatások sem voltak - mondta. Felhívta a figyelmet arra: a rendvédelemben dolgozóknak össze kell hangolniuk a tevékenységüket, hogy a szervezetlenség, az együttműködés hiánya miatt ne szenvedjen kárt a közbiztonság közös ügye.

Magyarországon ma csaknem 100 ezer önkéntes polgárőr dolgozik, Lezsák Sándor beszédében köszönet mondott a családtagjaiknak és az önkormányzatoknak is.

Az ünnepségen több mint 80 díjat és kitüntetést adtak át, köztük az év polgárőreinek, polgárőr egyesületeinek, polgárőr pedagógusainak járó elismeréseket és sajtódíjakat. Kopácsi Sándor Polgárőr Érdemrendet kapott mások mellett Lezsák Sándor is.

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program