Méltóságteljes ünnep Józsefvárosban

2009. október 23.
a a a
Idén először tartott a Józsefvárosi Önkormányzat hivatalos ünnepséget október 23-án, ahol a kerületi képviselők és a józsefvárosiak együtt emlékeztek az 1956-os forradalom 53-dik és a Magyar Köztársaság kikiáltásának 20-dik évfordulójára. Az önkormányzati ünnepség péntek délután a Rezső téri plébániatemplomnál tavaly felállított 1956-os emlékműnél zajlott rendbontás nélkül, méltóságteljesen.

Ünnepi beszédében Kocsis Máté alpolgármester a VIII. kerület hőseire és eseményeire emlékeztetett: „a segítőkészség, az igazságért kiállás, az akarat és a küzdeni tudás szimbólumai mind-mind kerületünkhöz köthetőek: Corvin köz, Köztársaság tér, Rókus kórház, József körút, Astoria, Blaha Lujza tér, Üllői út, Magyar Rádió. Azokban a lélekemelő, nemzetegyesítő napokban a főváros nyolcadik kerületében dobogott az ország szíve. Az emberek nem azt nézték, hogy ki honnan jött, hanem azt, hogy mit akar. Beteg vagyok, de vért kell adni? Vért adok! Élelmiszerre kell pénzt dobni a nyilvános gyűjtőládákba? Megteszem! /.../ Célunk egyértelmű: legyünk büszkék arra, hogy józsefvárosiak vagyunk! Álljunk ki igazságunkért, hitünkért, céljainkért!”

Az ünnepi műsor keretében Lázár Csaba színművész közreműködésével idézték fel a korabeli Józsefvárosban történt forradalmi eseményeket, a tizennégy éves Csúri Bence egy vele egykorú Üllői úti forradalmár versét adta elő. Az Üsztürü zenekar bonchidai muzsikával tisztelegett a forradalom emléke előtt, mintha egy korabeli rádióadást hallgattunk volna. Nagy tetszést aratott az ünnepi műsort végigkísérő Józsefvárosi Cigányzenekar szívhez szóló, szenvedélyes muzsikája.

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program