Szövetségben a háziorvosokkal

2009. október 29.
a a a
Az Auróra utcai Szakrendelőben október 28-án tartott háziorvosi értekezletre kapott meghívást Kocsis Máté alpolgármester.

A háziorvosok és az egészségügyi alapellátás helyzetéről, a józsefvárosiak egészségi állapotáról, a háziorvosok és az önkormányzat szükséges szövetségéről beszélgettek a résztvevők.

Ahogy az egész országban, úgy a VIII. kerületben is egyre nehezebb fenntartani a háziorvosi ellátás színvonalát. Ezt tetézi, hogy Józsefváros nem vonzó ellátási terület az orvosok számára, és a háziorvosok többsége időskorú. Az orvosok nagyon leterheltek, „emberpróbáló” a munkájuk, tekintettel arra, hogy a kerületi szegénység, a rossz szociális körülmények, az ezekhez kapcsolódó betegségek, továbbá a jelentős számú idősemberek és csak a korukból adódó egészségügyi problémák hatványozottan jelentkeznek. Kerületünkben 1993-1995 évben fejeződött be a háziorvosi praxisok privatizációja, jelenleg 45 fő felnőtt és 11 fő gyermek háziorvos dolgozik a kerületben.

„A háziorvosi ellátás színvonalának fenntartása, illetve javítása ugyanakkor létszükséglet a kritikus egészségi mutatókkal rendelkező Józsefvárosnak” - mondja Kocsis Máté alpolgármester, aki támogatásáról biztosította a háziorvosokat.

A Fideszes többségű józsefvárosi képviselő-testület a problémákat érzékelve több intézkedést tett annak érdekében, hogy a kerület egészségügyi alapellátását megerősítse. Ebben a ciklusban két új orvosi rendelőt adott át önkormányzati beruházásból, illetve egy harmadikat magánbefektető bevonásával.

2008-ban valamennyi háziorvossal új megbízási szerződést kötött a képviselő-testület, melynek alapján 2009-től 2011-ig terjedő időszakban az önkormányzat átvállalta a háziorvosi rendelők valamennyi rezsikiadást, továbbá elengedte az önkormányzati helyiségek után fizetendő bérleti díjat, csak a vezetékes telefondíj költsége terheli őket. Ez az önkormányzati támogatás évi 33 millió forint megtakarítást jelent az orvosoknak. Továbbá a nem rég megüresedett praxis vonzóbbá tétele érdekében egy szolgálati lakás biztosítását is vállalta a testület.

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program