Bejárás a civilekkel a Múzeumkertért

2009. október 30.
a a a
A Múzeumkert állapotának rendezéséért tartottak közös bejárást kerületi civilek. A bejáráshoz Kocsis Máté alpolgármester (aki egyúttal a terület önkormányzati képviselője) is csatlakozott, hiszen maga is korábban levélben kérte Hiller István oktatási és kulturális miniszter - mint a Magyar Nemzeti Múzeum fenntartójának - közbenjárását a kert érdekében.

A kertbéli állapotok miatt több hónapja folyik vita. A Belső-Józsefvárosban élők azért tiltakoznak, mert a Múzeumkert élvezhetetlenné vált, emberek helyett parkoló autókkal van tele. A növényzet gondozatlan, a környezet lepusztult, méltatlan állapotok, gyakran a Múzeum közvetlen közelében „sátrat vert” hajléktalanok fogadják a látogatókat.

Holott Pest eme egyik legrégebbi kertjének építése korábban a nemzet ügye volt, és generációk élvezték szépségét. Még jó néhány éve is az itt élők kedvelt zöldparkja volt, ahová szívesen jöttek sétálni, pihenni.

A környékbeliek a napokban nyílt levéllel fordultak Hiller Istvánhoz, és intézkedést várnak tőle, a levelet több mint ötszázan írták alá. Ugyanezért szervezték a pénteki bejárást is, azt szeretnék közösen elérni, hogy a kert nyerje vissza rendezett és nyugodt állapotát, és az autók ne itt parkoljanak. A belváros közeli Belső-Józsefvárosban ugyanis nagyon kevés a zöldfelület, amelyet az itt élők élvezhetnének.

A bejárásra konkrét tervekkel és ötletekkel érkeztek a palotanegyediek, leginkább az eredeti állapotoknak megfelelően szeretnék viszontlátni a növényzetet és a kert egészét. Terveket és archív anyagokat gyűjtöttek össze, és együttműködésüket ajánlották fel a Nemzeti Múzeum igazgatójának, aki ígéretet tett arra, hogy együttműködik a velük, sőt a környéken élők beleszólhatnak a Múzeumkert rendezésébe. Bízzunk benne, hogy így is lesz!

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program