A művésztelepen köszöntötték Józsefvárost

2009. november 7.
a a a
A Százados úti művésztelepen ünnepelte Józsefváros 232-dik születésnapját Kocsis Máté polgármester-jelölt az ott élő és alkotó művészekkel együtt november 7-én, szombaton

A méltatlanul elfeledett művésztelep a főváros első művésztelepe, létesítését 1909-ben kezdeményezték, és két évre rá 1911 novemberében már be is költöztek az első lakók. A terveket Wossala Sándor készítette. Így 15 földszintes ház épült 28 műteremmel az akkori Budapest peremén. Temető, vasút és laktanyák választották el a voltaképpeni várostól. Feljegyzések szerint ideiglenesnek építették a telepet, a végleges helyéül Zugliget lett volna kijelölve, de az első világháború a terveket elsöpörte.

Ma közel ötven művész otthona és alkotóhelye a józsefvárosi művésztelep, egy „művészfalu” a nagyvárosban. Kulturális örökségünk része. A közel százéves művésztelep bizony szebb napokat is látott már, egykor Pest pezsgő kulturális életének egyik szimbolikus állomása volt. Ma a kultúra egyre sorvadó támogatása gyakran lehetetlenné teszi az itt élő művészek életét. A mindennapi küzdelmekről, a tervekről és a lehetséges összefogás erejéről beszélgettek a művészek a családias hangulatú születésnapi délutánon Kocsis Mátéval.

Látogasson el Ön is a Százados úti művésztelepre!

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program