Ingyenes szűrővizsgálatok

2010-ben is ingyenes szűrővizsgálatok várják a józsefvárosiakat

2010. január 19.
a a a
Az egy évvel ezelőtt Kocsis Máté és Dénes Margit alpolgármesterek (Fidesz-KDNP) javaslatára elindított népegészségügyi program, az ún. Szűrő Szombatok igazolták a kerületvezetés elképzeléseit: a józsefvárosiak egészségi állapotának javítása érdekében égető szükség van az önkormányzat által támogatott ingyenes szűrővizsgálatokra.

A Szűrő Szombatok első évéről készült beszámolót megismerve a józsefvárosi képviselő-testület határozottan a program folytatása mellett szavazott.

A programot egy éve indította az önkormányzat azzal a céllal, hogy a leggyakrabban előforduló népbetegségeket megelőzésében és korai diagnosztizálásában a józsefvárosiak segítséget kapjanak. Az önkormányzat támogatásának köszönhetően minden hónap utolsó szombatján a Józsefvárosi Egészségügyi Szolgálat Auróra utcai rendelőjében ingyenes szűrővizsgálaton vehetnek részt a kerületi lakosok.

A képviselő-testület egy évvel ezelőtt azzal az indokkal indította el a programot, hogy az egészségmegőrzés támogatása az egyik legfontosabb feladat a kerületben, mert Józsefváros lakóinak egészségügyi állapota kiugróan rosszabb, mint az országos átlag, a halandóság másfélszeres, mint más budapesti kerületekben.

Az egész évben zajló szűrővizsgálatok minden költségét a Józsefvárosi Önkormányzat vállalta magára.

A program első évéről készült szakmai beszámolóból kiderül, hogy 2009-ben 510 józsefvárosi jelentkezett az ingyenes szűrésekre, közülük 392 fő jelent meg a vizsgálatokon. A megjelentek 59%-ánál, 231 fő esetében mutattak ki a szűrések valamilyen betegséget. Az adatok figyelmeztetnek, hogy megkülönböztetett figyelmet igényelnek a szív- és érrendszeri betegségek (89%-nál találtak rendellenességet) valamint az allergiás betegségek (a megvizsgáltak 96%-nál jelentkeztek tünetek).

A képviselő-testület úgy döntött, hogy 2010-ben is kiáll a program folytatása mellett, és a drasztikus kormányzati megszorítások ellenére is fontos feladatnak tekinti a program 100%-os önkormányzati finanszírozását, folytatását.

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program