Józsefváros egyértelműen nyert az átállással

Józsefváros egyértelműen nyert az átállással
Megérte saját kézbe venni a parkolást

2010. február 16.
a a a
Józsefváros egyértelműen nyert az átállással - foglalta össze a saját kézbe vett parkolás üzemeltetés első másfél hónapjának tapasztalatait Kocsis Máté polgármester mai sajtótájékoztatóján. A VIII. kerületi önkormányzat szakított a Centrummal és januártól maga látja el a parkolás üzemeletetési feladatokat, az eddigi tapasztalatok azt igazolják, hogy megérte az átállás.

A Józsefvárosi Önkormányzatnak tavaly szeptemberben járt le a tízéves szerződése a Centrummal, a polgármester javaslatára a kerületvezetés úgy döntött, hogy 2010. január 1- jétől maga végzi 2126 db kerületi parkolóhely üzemeltetését. Az önkormányzat a feladatot a Józsefvárosi Közterület-felügyeletre bízta, új nevén Józsefvárosi Parkolási és Közterületi Rendészetre. A feladat elvégzéséhez szükséges infrastrukturális és informatikai beruházásokat, összesen 84 millió forint értékben az önkormányzat finanszírozta.

A parkolás átvétele zökkenőmentesen történt, a feladat elvégzéséhez 33 új álláshelyet biztosítottak a rendészetnél, az álláshelyek hatvan százalékát józsefvárosi munkavállalókkal töltötték be. Az ügyfeleknek új ügyfélszolgálati irodát alakítottak ki, továbbá három járőröző gépjárművet szereztek be, és természetesen a parkoló automaták üzemeltetéséhez szükséges informatikai hátteret is biztosították, sőt már működik a józsefvárosi chipkártyás parkolás is.

Kocsis Máté, a kerület novemberben megválasztott polgármestere a mai sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy januártól minden egyes forint, amit a józsefvárosi parkoló automatákba dobnak a kerületé, azaz a bevétel 100%-a Józsefvárosé. A polgármester az első másfél hónap bevételeivel kapcsolatban elmondta, hogy az előzetes számítások teljesülnek, a mai napig 37 millió forint bevételt könyveltek a parkolás üzemeltetéséből. A korábbi évekhez hasonlítva ez azt jelenti, hogy a kerület 1,5 hónap alatt annyi bevételt termelt, mint amennyit a korábbi években 3-6 hónap alatt, (és ebben még nincs benne az az összeg, ami a saját kézbe vett kerékbilincselésből származik). Az átállásnak köszönhetően tehát több jut az utak felújítására, takarításra, közlekedésbiztonsági beruházásárokra.

A változást az önkormányzat vizuálisan is igyekszik tudatosítani a lakosságban, a kerületi automaták Józsefváros színére, zöldre váltanak hamarosan, de még a pótdíjazást jelző „Mikulás csomag” is zöld színre váltott a VIII. kerületben. A Józsefvárosi Rendészet tapasztalata szerint a kerületi lakosság pozitívan fogadta, hogy józsefvárosi egyenruhások, és nem „idegenek” foglalkoznak a parkolással.

A parkolás üzemeltetés első másfél hónapjának tapasztalatait február 17-i ülésén a képviselő-testület is napirendre tűzi.

kapcsolódó videó: HírTV - rájátszás

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program