Megalakult az Országgyűlés

2010. május 16.
a a a
Május 14-én megalakult az új Országgyűlés, melyben Kocsis Máté Budapest 11-es választókerület egyéni országgyűlési képviselőjeként tette le képviselői esküjét. Lázár János a Fidesz frakció vezetője Kocsis Mátét jelölte a Honvédelmi és rendészeti bizottság elnöki tisztjére.

Az Országgyűlés 270 igen, 5 nem, és 93 tartózkodás mellett létrehozta az Országgyűlés új bizottsági rendszerét; az új parlamentben 19 állandó bizottság működik majd, az elmúlt ciklusban működött rendszerhez képest csak egy új testület jön létre: a fogyasztóvédelmi.

A parlament honlapjára pénteken késő délután felkerült határozat szerint a nemzetbiztonsági bizottság elnöki helyére az MSZP képviselőcsoportja jogosult jelölni. A számvevőszéki és költségvetési bizottságot a javaslat szerint a jobbikos Nyikos László vezetheti. A 27 tagú testület alelnöke Szijjártó Péter (Fidesz) és Hargitai János (KDNP).

A 12 fős nemzetbiztonsági bizottság alelnökének a fideszes Demeter Ervint választották meg, rajta kívül két fideszes és egy MSZP-s tagját választották meg a testületnek, mert a többieknek még hiányzik a C típusú nemzetbiztonsági átvilágítása. Ugyancsak ezen okból csonka a 21 tagú honvédelmi és rendészeti bizottság, amelynek még az elnökéről sem szavaztak - a tervek szerint a fideszes Kocsis Máté vezeti majd a testületet. A honvédelmi bizottság alelnöke Csampa Zsolt (Fidesz) és Básthy Tamás (KDNP) lett, egy alelnöki posztra az MSZP jelölhet.

Orbán Viktor leendő miniszterelnök az Országgyűlés elé terjesztette a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozat, amely az egyik legfontosabb és legalapvetőbb lépés lesz „az emberek által megbuktatott rendszer” lezárásához és a nemzeti együttműködés rendszerének felépítéséhez.

Az Országgyűlés következő héten kezdi meg rendes működését.

Kapcsolódó link: A Nemzeti Együttműködés Nyilatkozat szövege

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program