A józsefvárosi rendszer lehet az országos minta

A józsefvárosi parkolási rendszer lehet az országos minta

2010. május 21.
a a a
Az új Országgyűlés ma tárgyalja azt a közterületi parkolással kapcsolatos fideszes törvényjavaslatot, amelynek fő célkitűzése az, hogy véget vessen a "magáncégek vircsaftjának" a parkolás területén.

Az új jogszabály értelmében parkolási szolgáltatást, parkolás-üzemeltetést, -ellenőrzést csak maga az önkormányzat vagy az önkormányzat százszázalékos tulajdonában lévő, általa alapított cég láthatna el a jövőben.

Józsefváros a törvényt is megelőzte, amikor a Józsefvárosi Önkormányzat arról döntött, hogy maga látja el a parkolás üzemeltetést a Józsefvárosi Rendészet által. A döntésnek köszönhetően január óta a parkolási bevétel 100%-a a kerületé. Az idő azt is bizonyította, hogy a vártnak megfelelően teljesültek a bevételek.

A törvényjavaslat előírja azt is, hogy a parkolás-üzemeltetéssel foglalkozó cég tulajdonrésze nem elidegeníthető. Ha a jogszabály életbe lép, és a jelenleg még meglévő, magáncégeknél lévő szerződések kifutnak, illetve azokat az önkormányzatok felmondják, abban az esetben kialakulhat egy olyan gyakorlat, hogy valóban teljes egészében az ország területén, Budapestet is beleértve, önkormányzati üzemeltetésbe kerül a parkolás. A parkolási díjakat a 95-ös benzin átlagárához kötnék.

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program