Kocsis Máté felszólalása a Parlamentben

2010. május 26.
a a a
A kormányprogram vitájában, az Országgyűlés május 26-i ülésén Kocsis Máté, a Honvédelmi és rendészeti bizottság elnökeként, és Józsefváros polgármestereként szólalt fel a kormányprogram közbiztonsággal kapcsolatos törekvéseit értékelni.

A felszólalás szövege:

Tisztelt Országgyűlés!

A honvédelmi és rendészeti bizottság elnökeként, és olyan polgármesterként, aki számos alkalommal találkozom az emberek fájó biztonságérzetével, különösen üdvözlöm az új kormány elszántságát a közbiztonság és a rend helyreállításával kapcsolatos teendők, de talán még fontosabb, a közbiztonság és a rend helyreállításával kapcsolatos eddig égetően hiányzó célok és alapelvek tekintetében.

Egy kormányzat, amelynek meg van minden eszköze és hatalma ahhoz, hogy lehető legjobb tudása szerint védelmezze állampolgárait, megbocsáthatatlan hibát vét, ha ezt nem tekinti, vagy nem ezt tekinti legfontosabb közbiztonság politikai céljának.

Az elmúlt évek rossz kormányzása, nem a számos - rendőrséget, és más rendvédelmi szerveket sújtó- szakmai hiba elkövetésével okozta a legnagyobb kárt, és tette tönkre a közbiztonságot. Azt mondjuk úgy, még könnyen ki is lehetne javítani.

Az elmúlt évek rossz kormányzata azzal követte el a legnagyobb bűnt, hogy a rendvédelmet kizárólag saját maga megvédésében volt képes értelmezni, de arról, hogy a biztonság, a rend milyen célok elérése miatt fontos Magyarország, a magyar emberek számára, végérvényesen megfeledkezett.

Települések és ott élő magyar emberek sokasága élte meg az elmúlt években azt, hogy az állam oly annyira lemondott róluk, hogy már csak az alapvető védelmet sem hajlandó megadni nekik. A magyar emberek bizalma veszett el, a hit abban, hogy jogállamban élünk, ahol törvénytisztelő állampolgár nyugodtan hajthatja álomra fejét - és ezt a bizalomvesztést helyrehozni már sokkal nehezebb lesz.

Egy felelős, jó kormányzat nemcsak azt, kell hogy vállalja, hogy figyelmet fordít a közbiztonságra. Egy felelős, jó kormányzat soha semmilyen körülmények között nem feledkezhet meg arról, hogy a közbiztonság megteremtésének és fenntartásának, és a rend megteremtésének és fenntartásának mi lehet az egyetlen és helyes célja.

A rendért és a közbiztonságért tett erőfeszítések, befektetések, döntések ugyanis csak akkor lehetnek helyesek, ha a cél is helyes.

A cél pedig egy demokratikus országban nem lehet más, mint az, hogy törvényesen működő,erős államot akarjunk építeni. Olyan államot, ahol a bűnözők nem számíthatnak sok jókra, olyan államot, ahol a törvénytisztelő polgárok számíthatnak a védelemre.

Ezért üdvözlöm a kormányprogram tiszta, világos céljait, a félrebeszélések nélküli, a felesleges porhintés nélküli határozottságát, a közbiztonsági feladatok meghatározásában, melyek sorát a magukat gátlástalanul törvényen kívülinek tekintő politikusokkal, választott vezetőkkel szembeni kemény fellépés szükségessége nyitja. E nélkül ugyanis soha nem beszélhetünk arról, hogy Magyarország maga mögött hagyta a múlt kor uram-bátyám rendszerét.

Ugyanilyen fontos, hogy azok ellen a magukat törvényen kívülinek tekintő bűnözők ellen is fellépjen az állam, akik szegénységükre hivatkozva mentik fel magukat közös együttélési szabályaink alól. „Ne várjon szolidaritást senki, aki nem tartja be a törvényeket” - ezek kemény, de szükséges szavak ma Magyarországon. Kemény, de szükséges üzenet százezreknek, akik eddig úgy érezték, hogy nekik jár a másoké, akár mindennapi bűncselekmények és erőszak árán is.

És végül, engedjék meg, hogy kiemeljem a kormányprogramban ismertetett feladatok sorolása nélkül, hogy a rendőrség szervezeti, erkölcsi, pénzügyi válságával való őszinte szembenézésnek valóban itt az ideje. Nagy megnyugvással tölt el, hogy egy gondolat erejéig sem hitegeti magát vagy kisebbíti az elvégzendő feladatok nagyságát az új kormány, ha a rendőrség rendbetételéről van szó.

2000-ben a BRFK kétszer annyi pénzből működött mint most, és a VIII. kerületben csak a közterületeken volt annyi rendőr, mint most az egész állományban.

A kormányprogram valós problémákból indul ki, valós feladatokat határoz meg, és ezért valós eredményeket lesz képes elérni.

Köszönöm figyelmüket.

A felszólalás szövege:
http://sgis1.parlament.hu/cgi-bin/mkogy/playseq?date1=20100526&time1=084314&offset1=065708.96&date2=20100526&time2=084314&offset2=070358.96&type=real
(Realplayer presentation formátum)

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program