Search
Calendar

2022-05-09

Reagálás Szijjártó Péter napirend előtti felszólalására

← Vissza

Tisztelt Képviselőtársak! Hadd ke0zdjem azzal, hogy Tordai képviselő úr említette, hogy végre különbséget tudunk tenni az orosz agresszió és az ukrán áldozatok között. Csak emlékeztetem rá, hogy ebben az épületben, ebben a teremben 2022. március 10-én fogadtuk el az Oroszország Ukrajna elleni agresszióját elítélő parlamenti határozatot, amit ön nem szavazott meg. Ön volt az, aki nem szavazta meg! Úgyhogy legyen kedves, ne folytassa ott, ahol abbahagyta, ne oktasson ki minket ebből! Hónapok óta ugyanazt mondjuk, mint amit most a miniszter úr elmondott. Ennek a háborúnak nem lenne szabad folytatódnia, nem is lett volna szabad elkezdődnie, és nem fizetheti meg Magyarország ennek a háborúnak az árát.

És most térjünk rá a tárgyra, mert miniszter úr mondandója most elsősorban nem a háborúról szólt, hanem a brüsszeli embargós és szankciós politikáról. Gurmai képviselő asszony, amit önök mondanak, ideértve Gyöngyösi Mártont is, aki azt mondta egész pontosan, hogy a javasolt szankciók jók és hatékonyak, ideértve Jávor Benedeket, aki azt mondta, hogy ez fájni fog, különösen azoknak az országoknak, amelyek szoros függésben vannak Oroszországtól, és mint hallottuk, mi abban vagyunk, és ideértve egyébként még az egyik blogjukat is, ahol azt írták, hogy kicsit muszáj, hogy fájjon nekünk is, nos, képviselő asszony, ez atombomba.

Ez a szankciós politika a rezsicsökkentésre, a magyar gazdaságra és az üzemanyagárakra atombomba. Nem lehet erre más szót használni. Éppen ezért helyes az az út, amin a kormány jár, éppen ezért támogatjuk mindenben a kormány politikáját. Nem várjuk el, hogy önök is ezt tegyék, hiszen ezzel ellentétes nyilatkozatokat tettek még most a hétvégén is, és gondolom, a jövő héten is azt fognak tenni, de legalább azt ne vitassák el, hogy a mi kormányunk a magyar érdekeket képviseli tűzön-vízen át, s nem a brüsszeli érdekeket. És ha most ebből vita lesz, hát, állunk elébe. Sok sikert, miniszter úr!

 

← Vissza