Search
Calendar

2022-05-09

Napirend előtti felszólalás

← Vissza

Tisztelt Elnök Úr!
 

Az új parlamenti ciklus első napirend előtti felszólalásának elején mégiscsak azzal illendő kezdeni, hogy megköszönjük minden választónak azt, hogy részt vett az országgyűlési választásokon, megköszönjük azoknak, akik éltek a szavazati jogukkal, és mi magunk különösen megköszönjük azoknak, akik ránk szavaztak és megtiszteltek a bizalmukkal. 3 millió 60 ezer ember soha Magyarországon ennyien egy pártra vagy pártszövetségre nem szavaztak. Példátlan sikerként is fölfogható ez, de számunkra ez a 3 millió 60 ezer ember nem ok az elbizakodottságra, nem ok a dölyfösségre, hanem alázatot, munkát és szolgálatot kell, hogy jelentsen. Éppen ezért mi erre vállalkoztunk és arra, hogy a magyar érdekeket az év minden napján megvédjük, amellett kiállunk. Lényegében a parlamenti választások előtti kampány is e köré csoportosult, erről szólt: háború vagy béke?
 

A másik oldalon nem tudom, hogy mi történik, de régóta figyeljük ezeket a folyamatokat. Arról, hogy önök felelőtlen nyilatkozatokkal akár bele is sodorták volna Magyarországot a háborúba, a választók ítéletet mondtak. Arra már persze kevesebb magyarázat van, hogy a választások után miért követelték még egyesek a fegyverszállítmányokat, ami lényegében ugyanúgy belesodorná Magyarországot a háborúba.
 

Arra még kevesebb magyarázat van, de ehhez pláne nincs közünk, hogy miért nincs önöknél semminek sem felelőse, és miért nem vonnak le bizonyos tanulságokat. A politikai vagy pártpolitikai tanulságok az önök dolgai közé tartoznak, a társadalmi tanulságok azonban mindannyiunk számára levonandóak. Nem kérnek Magyarországon a magyar választók abból, amit önök képviseltek. És egyszerűen ez nem pártpolitikai kérdés, hanem a béke, a biztonság és az ország jövőjének a kérdése. A magyar érdekek mellett köteleződött el 3 millió 60 ezer ember, ehhez képest önök lényegében ott folytatják, ahol abbahagyták. Az egy dolog, amit az előbb mondtam, hogy még ma is fegyverszállítást követelnek. Az is egy dolog, amit Szijjártó miniszter úr napirend előtti felszólalása kapcsán említettünk meg, hogy önök már megint nem a magyar oldalra állnak. Az is egy dolog, hogy Gyöngyösi Márton, Jávor Benedek és még sokan még mindig a brüsszeli érdekeket tartják szem előtt, nem is mérlegelik, fel sem merül bennük, hogy vajon mi lehet a magyar érdek.
 

Az önök listája szerintünk ezért szenvedett vereséget. Egyetlenegy győztes van az önök listáján, az pedig Gyurcsány Ferenc. És ezt most azért hozom itt önöknek szóba, mert évek óta mondjuk, és önök évek óta nem fogadják ezt el. Lényegében minden korábbi parlamenti frakció vagy megfeleződött, mint a Jobbik vagy a Szocialista Párt, vagy legfeljebb ugyanakkora maradt.
 

Egyetlenegy politikai csoportosulás van, amely megduplázta a létszámát: ez pedig a Demokratikus Koalíció. 12 év alatt most érett be az a mondat, miszerint 12 év alatt önök eljutottak Gyurcsány Ferenctől Gyurcsány Ferencig. Ez az előző ciklusban még csak vélelem volt; ma már itt van a szemünk előtt.
 

És ne bántódjanak meg, de azért mégiscsak ilyen tagozati rendszerben működik a DK tovább. Én elhiszem, hogy most kísérleteket tesznek arra, hogy mást mondjanak, de a politikai nyilatkozataik, az itt tanúsított magatartásuk egy egyszerű, egylistás, gyurcsányistás tagozati rendszerré egyszerűsítette vissza a magyar politikai térképet. Van egy zöldtagozata a DK-nak az LMP formájában; egy ifjúsági tagozata is van a momentumosokkal; van egy fasiszta tagozat a Jobbikkal; van egy nosztalgiatagozat a szocialistákkal; és egy tengerentúli tagozat a Párbeszéd frakciójával, képviselő úr.
 

Azt szeretném csak önöknek mondani, hogy ha már felelősséget nem vállalnak, ha már ugyanaz marad a vezető, sőt megerősödve jön ki még egy választási vereségből, ha már nem képesek megérteni ezt az országot, végig és vérig sértegették a kampányban azokat, akiknek a bizalmát akarták elnyerni, akkor legalább álljanak a magyar érdekek mellé, próbálják meg.
 

Ne azt nézzék, hogy a külföldi sajtóban mikor kapnak dicséretet; próbálják meg azt nézni, hogy mi a magyar érdek! Nem lehetetlen, legalább tegyenek rá egy kísérletet, tűzzék ezt ki célul a következő négy évben!

Jó egészséget kívánok önöknek!

 

← Vissza