Search
Calendar

2010-05-26

A Nemzeti Együttműködés Programja

← Vissza

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház!

Engedjék meg, hogy a rendészeti bizottság elnökeként és egy közbiztonságilag és rendőrségileg is kiemelt terület, a VIII. kerület polgármestereként szóljak ma hozzá. Utóbbi minőségemben számos alkalommal találkozom az emberek biztonságérzetének fájó hiányával. Itt hívnám föl az előttem szóló képviselőtársam figyelmét, hogy picit félreértelmezte a kormányprogramot, azon túl, hogy a történeti beszámolóval javarészt egyetértek, de az nem az előző Orbán-kormányra vonatkozott, hanem az elmúlt nyolc évre.

Az elhangzottak miatt különösen üdvözlöm az új kormányprogram elszántságát a közbiztonság, a rend helyreállításával kapcsolatos teendők tekintetében, de talán, ami ennél még sokkal fontosabb, a közbiztonság és a rend helyreállításával kapcsolatos, eddig égetően hiányzó célok és alapelvek tekintetében. Ugyanis nem tudnánk, hogy mi a teendőnk, ha nem határoznánk meg azt, hogy mi a cél. Egy kormányzat, amelynek megvan minden eszköze és hatalma ahhoz, hogy legjobb tudása szerint védelmezze állampolgárait, megbocsáthatatlan hibát vét, ha ezt nem tekinti, vagy nem ezt tekinti legfontosabb közbiztonság-politikai céljának.

Az elmúlt évek kormányzása nem a számos, javarészt rendőrséget és más rendvédelmi szerveket érintő szakmai hiba elkövetésével okozta a legnagyobb kárt, és tette tönkre a közbiztonságot. Ezeket - mondjuk úgy - még könnyű vagy könnyebb is lenne kijavítani. A legnagyobb bűn az volt, hogy a rendvédelmet nem állampolgárai, hanem szinte kizárólag saját maga megvédésében volt képes értelmezni. Ám arról, hogy a biztonság, a rend milyen célok elérése miatt fontos Magyarország, a magyar emberek számára, kevesebb szó esett.

Települések és az ott élő magyar emberek sokasága élte meg az elmúlt években azt, hogy az állam oly módon hagyta őket magukra, hogy már csak az alapvető védelmet sem hajlandó nekik megadni. A magyar emberek bizalma veszett el, a hitük abban, hogy biztonságos jogállamban élnek, ahol törvénytisztelő állampolgár nyugodtan hajthatja álomra a fejét, és ezt a bizalomvesztést sokkal nehezebb orvosolni.

Tisztelt Országgyűlés!

Egy felelős, erős és jó kormányzat nemcsak azt vállalja fel, hogy figyelmet fordít a közbiztonságra. Egy felelős, erős és jó kormányzat soha, semmilyen körülmények között nem feledkezhet meg arról, hogy a közbiztonság megteremtésének és fenntartásának és a rend megteremtésének és fenntartásának mi lehet az egyetlen helyes célja. A rendért és a közbiztonságért tett erőfeszítések, befektetések, döntések csak akkor lehetnek helyesek, ha a cél is helyes. A cél pedig egy demokratikus országban nem lehet más, mint az, hogy törvényesen működő, erős, polgárait megvédeni képes államot akarjunk építeni, olyan államot, ahol a bűnözők nem számíthatnak semmi jóra, és olyan államot, ahol a törvénytisztelő polgárok a védelemre számíthatnak minden körülmények között.

A kormányprogram tiszta, világos céljait a félrebeszélések nélküli, a porhintés nélküli közbiztonsági feladatok meghatározásában is megjeleníti. Volner képviselőtársamnak mondom, hogy ezek sorát a magukat törvényen kívülinek tekintő, választott vezetőkkel szembeni kemény fellépés szükségessége nyitja. Enélkül ugyanis soha nem beszélhetünk arról, hogy Magyarország maga mögött hagyta a múlt korszak urambátyámrendszerét. Egyetértünk. De ugyanilyen fontos, hogy azok ellen a magukat törvényen kívülinek tekintő bűnözők ellen is fellépjen az állam, akik szegénységükre vagy bármi másra hivatkozva mentik fel magukat a közös együttélési szabályaink alól.

Tisztelt Országgyűlés!

Idézet: ne várjon szolidaritást senki, aki nem tartja be a törvényeket. Ezek kemény, de szükséges szavak ma Magyarországon. Kemény, de szükséges üzenet azoknak, akik eddig úgy érezték, hogy nekik jár a másoké, akár mindennapi bűncselekmények és erőszak árán is. Nem jár! Emiatt fogalmazza irányként, célként a kormányprogram az erős törvények, a gyorsabb igazságszolgáltatás szükségességét.

Végül engedjék meg, hogy kiemeljem a kormányprogramban ismertetett feladatok sorolása nélkül, hogy a rendőrség szervezeti, erkölcsi, pénzügyi válságával való őszinte szembenézésnek valóban itt van a helye. Nagy megnyugvással tölthet el mindannyiunkat, hogy egyetlen gondolat erejéig sem hitegeti magát, vagy kisebbíti az elvégzendő feladatok nagyságát az új kormány, ha a rendőrség rendbetételéről van szó.

Engedjenek meg csak a figyelemhívás és a példa kedvéért néhány számot: 2000-ben a BRFK központi támogatása közel a duplája volt a mainak, és 2000-ben a VIII. kerületi rendőrkapitányságnak csak a közrendvédelmi osztálya volt akkora létszámú, mint ma az egész kerületi kapitányság. És engedjenek meg egy ma délutáni, friss hírt - lehet, hogy még sokan nem is tudják -: az V., VI., VII., VIII., IX., X., XI., XII. és XIII. kerületi önkormányzatokban bombariadó volt ma délután, és a meggyengült rendőrség nem volt képes hatékonyan elvégezni az ehhez szükséges eljárásokat, mostanáig is tart. Miről szeretnének hallani, tisztelt képviselőtársak? Ez ma a nagy magyar valóság. Nem mondhat mást, és nem is mond mást a kormányprogram, mint feltárja a problémákat.

A nemzeti együttműködés programja tehát nem vélt, hanem valós problémákat feszeget, valós megoldásokat kínál, valós célokat fogalmaz meg, és végrehajtása esetén valós eredményekhez fog vezetni.

Köszönöm, hogy meghallgattak.

← Vissza