Search
Calendar

2010-06-07

Interpelláció – Lopják vagy szolgálják a hazát?

← Vissza

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr!

Az előző kormány honvédelmi minisztere, Szekeres Imre úr az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt 2006-os kinevezés előtti meghallgatása során úgy nyilatkozott, hogy a honvédelmi miniszterséget menedzseri feladatként fogja fel.

Azonban az elmúlt négy év kormányzati ciklusa a tevékenységük teljes sikertelenségét bizonyította. Az úgynevezett kísérlet eredményeként a Magyar Honvédség egy személyi és anyagi tartalék nélkül működő, költségvetésében a nemzetközileg vállalt GDP-arányos teljesítés mértékétől elmaradó, szerkezetében pedig célszerűtlenül és ésszerűtlenül működő szervezetté vált.

A sikerpropagandával szemben napjainkra kiderült, hogy a Magyar Honvédség vagyonát elkótyavetyélték, erkölcsi tartását morális válságba züllesztették, és talán ez a legnagyobb bűn. A Magyar Honvédség önmagában is elkeserítő helyzetét tovább súlyosbítják az elmúlt időszak sajtóban megjelent hírei, amelyek szerint a Budapesti Katonai Ügyészség a Honvédelmi Minisztérium háttérintézményeinek vonatkozásában számos korrupciógyanús ügyben indított nyomozást, amellyel egyidejűleg több magas rangú katonai vezető ellen is büntetőeljárás indult.

A Magyar Honvédség látleletét elkészítve tehát azt tapasztalhatjuk, hogy jelenleg hiányosak az ország védelmi képességének meghatározó eszközei, amely mellett nem megfelelő a Magyar Honvédség tagjainak felszerelése és kiképzése sem. A költségvetés által a tárca rendelkezésére álló források pazarló és korrupt módon, átláthatatlan struktúrában, megfelelő ellenőrzés nélkül és a megalapozott tervezés elmulasztásával kerültek elköltésre.

Megállapítható tehát, hogy a Magyar Honvédség és annak irányítása szakmai és morális válságban van, s annak újjáépítését a romokból kell elkezdeni. Mindez pedig leginkább azon csendes többség számára jelent rendkívül méltatlan helyzetet, akik a politikai irányítás erkölcsi romlottsága és korrupciója mellett munkájukat tiszta lelkiismerettel és teljes szakmai elkötelezettséggel végezték.

Tisztelt Államtitkár Úr!

A szaktárca kitűzött új feladata tehát nem lehet más, mint hogy becsületes, kitartó és tisztességes munkával visszaszerezze e hivatás megbecsülését és újbóli társadalmi elismerését. E szakmai újjáépítkezéssel egy időben azonban eleget kell tenni azon morális társadalmi elvárásnak is, amely az elmúlt négy év során elkövetett korrupciógyanús ügyek teljes körű felderítésére, a büntetőjogi, valamint a politikai felelősség megállapítására kell hogy törekedjen.

Ez kompromisszumok nélküli erkölcsi kötelezettség, amelyhez a választói akarat egyöntetű megnyilvánulása ad teljes társadalmi legitimációt.

Tisztelt Államtitkár Úr!

Mindezek alapján tisztelettel kérdezem önt, hogy milyen eszközök felhasználása révén kívánja a Magyar Honvédség korrupciógyanús ügyeit kivizsgáltatni, annak felelőseit megnevezni, valamint a honvédség morális, erkölcsi és szakmai színvonalát helyreállítani.

Várom megtisztelő válaszát.

Köszönöm szépen.

← Vissza