Search
Calendar

2012-02-20

Interpelláció – Milyen előnyei származnak Magyarországnak és a Magyar Honvédségnek a Gripen bérleti szerződés módosításából?

← Vissza

Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr!

Néhány hete annak, hogy hazánk meghosszabbította a magyar légtér védelmét is biztosító Gripen vadászrepülőgépek bérleti szerződését. 2001 óta, amikor a vadászgépek lízingelésére irányuló első szerződés megköttetett a magyar és a svéd kormány között, számtalan mendemonda látott napvilágot, vélhetően annak következtében, hogy a megállapodás teljes anyaga minősített információkat tartalmaz, így az a közvélemény számára nem hozzáférhető.

Mint a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke, tisztában vagyok azzal a törekvéssel, amelyet a honvédelmi tárca a kormányváltás óta képvisel a minisztérium tevékenységének átláthatósága, illetve a képviselők tájékoztatása érdekében. Ennek köszönhetően nyilvánossá tették a Nemzetbiztonsági Kabinet azon ülésének emlékeztetőjét, amely annak idején a Gripenek bérletéről döntött, majd lehetővé tették a teljes szerződés anyagának megtekintését a képviselők számára. A svéd fél előzetes engedélye alapján végre betekinthettünk a szerződésbe és annak módosításába, amit a szocialista kormányok korábban még kifejezett kérés ellenére sem teljesítettek.

A Gripen-kérdés átláthatóságára ennél nagyobb garanciát egyetlen képviselőtársunk sem kérhet és nem is kaphat.

A múlt hét során magam is éltem a betekintés lehetőségével, és meggyőződtem arról, amiről a minisztérium valamennyi pártot korábban már tájékoztatta, hogy a szerződésmódosítás Magyarország számára minden szempontból előnyökkel jár. Éppen ezért megdöbbenve olvastam az egyetlen frakcióval nem rendelkező párt egyik tagjának véleményét, amely éppen ennek ellenkezőjét állította.

Tisztelt képviselőtársaim!

Amiről megbizonyosodhatunk, az nem más, mint egy, a nemzeti érdek védelmét szolgáló felelős kormányzati döntés, amely immár 2026-ig garantálja hazánk légterének biztosítását a lehető leggazdaságosabb módon. Az elmúlt években megtanultuk, hogy a Gripenekről vagy józanul, vagy sehogy. Ezért kérem miniszter urat, hogy az eddigi és a későbbi rosszindulatú pletykák eloszlatása érdekében a parlamenti ülés és az ország nyilvánossága előtt is tájékoztassa a közvéleményt - természetesen a titkosítás adta keretek között -, hogy miért és miképpen is előnyös hazánk számára a vadászgépek jelenlétének meghosszabbítása Magyarországon. Tegyünk egyszer és mindenkorra pontot a vádaskodások végére!

Mindezek alapján tisztelettel kérdezem miniszter urat: milyen előnyei származnak Magyarországnak és a Magyar Honvédségnek a Gripen bérleti szerződés módosításából?

Várom megtisztelő válaszát.

(…)

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr!

Köszönöm a válaszát, fontos a józan hang Gripen-ügyben. És őszintén remélem, hogy az imént hallott tények nem pusztán a magyar Országgyűlést, illetve az ágazat civil kontrollját ellátó honvédelmi és rendészeti bizottságot, hanem mind a hazai, mind a nemzetközi közvéleményt megnyugtatja afelől, hogy Magyarország a nemzetközi piacgazdaság egyik meghatározó szereplőjével, a Gripen-gyártó céggel egy jó megállapodást kötött.

Válaszát elfogadom.

← Vissza