Search
Calendar

2020-11-10

Napirend előtti felszólalás

← Vissza

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak!

A járvány egyre nagyobb kihívások elé állítja a világot, nemcsak az emberéletek forognak kockán, nemcsak az emberek egészsége forog kockán, de a gazdaságot is egyre nagyobb kihívások érik világszerte. A helyzet minden területen Európa és a világ számos pontján rohamosan romlik. A legtöbb ember itt Magyarországon tavasszal még csak koronavírus-fertőzöttet sem ismert, most viszont már sokak környezetében nemhogy van ismert fertőzött, de súlyos beteg is van, és a helyzet úgy fest, hogy egyre csak több lesz.

Látjuk azt is, hogy a vírus nem válogat; látjuk azt is, hogy sok fiatal szervezetét is megpróbálja, alaposan megviseli; és látjuk azt is, hogy nem csak az idős, krónikus betegek vannak veszélyben, bár ők vannak a legnagyobb veszélyben, de nem csak ők.

Tehát a legfontosabb feladat, hogy a kontaktszámok radikális csökkentésével csökkentsük a megbetegedések számát, csökkentsük annak a kockázatát, hogy mind több és több ember kapja el a vírust. A kormány éppen ezért szigorú intézkedéseket vezetett be. A rendkívüli jogrenden túl olyan szigorítások jönnek, amelyek esélyt adnak arra, hogy mérséklődjön az egészségügyi rendszeren lévő nyomás, mert abban talán nincs vita köztünk, hogy az egészségügyi dolgozóink hatalmas tehertétel előtt állnak, és rengeteg múlik azon, hogy a következő hetekben-hónapokban miként tudják végezni a munkájukat.

Tavasszal a baloldali pártoktól nem nagyon kaptunk segítséget; kértük is akkor önöket, hogy ha már ezt nem teszik, legalább ne akadályozzanak. De volt ennek a jelenségnek egy emblematikus figurája, bizonyos Korózs Lajos, aki a Népjóléti bizottság elnökeként egy kamumentőssel egy kamuvideót gyártott sajnálom, hogy most nincs itt, mert a felszólalásomat neki címeztem volna, majd csak azért tüntette el ezt a videót a saját közösségi oldaláról, mert azt mondta, hogy csodálkozik, hogy a mentősök érzékenységét mindez sérti. Persze, hogy sérti a mentősök érzékenységét, amikor valótlanságot állítanak róluk, és olyan ember beszél a mentősök szervezetéről, aki sosem vett részt a munkájukban. Már akkor le kellett volna mondania Korózs képviselő úrnak.

Tisztelt Baloldal!

Az önök bizottsági elnöke itt nem állt meg: ezúttal halálozási statisztikákat hamisított meg. Tette ezt úgy, hogy tisztában volt azzal, hogy a közzétett anyag valótlan. Tette ezt úgy, hogy félelmet keltett a magyar emberekben. Tette ezt úgy, hogy tisztában volt vele, hogy alaptalanul riogatja őket, és be akarta mindezzel csapni a közvéleményt. Mindezt a magyar Országgyűlés egészségüggyel foglalkozó bizottságának elnökeként tette.

Ha nem egy világjárvány kellős közepén lennénk, akkor Korózs Lajos kifogyhatatlan humorforrás lenne kamuvideó, kamuápoló, kamustatisztika, csak az a probléma, hogy egy világjárvány közepén ennek a fele sem tréfa, és azt gondolom, hogy azon túl, hogy Korózs Lajos állításainak és a tényeknek egyszerűen nincsen közös halmaza, egészen felelőtlen dolog, egészen felelőtlen dolog az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnökeként ez a fajta viselkedés!

Amíg a magyar kormány és az egészségügyi dolgozók a vírussal küzdenek, addig Korózs Lajos a valóság ellen folytat ádáz küzdelmet. Én azt gondolom, hogy miután nem ez az első alkalom és itt jegyzem meg, emlékezzenek vissza, hogy Korózs Lajos már 2014-ben a Pénzügyminisztérium felgyújtásával riogatott, és azt állította, hogy ez hamarosan be is fog következni, de ha a kamuvideó, a kamumentős nem lett volna elég, akkor itt van egy kamustatisztika.

Három lehetőség van, tisztelt baloldali képviselőtársak. Az első az, hogy Korózs Lajos magától lemond a Népjóléti bizottság elnöki tisztségéről. Azt gondolom, hogy ez lenne a legegyszerűbb és a legméltányosabb.

A második megoldás, hogy önök, akik a szövetségesei, visszahívják. Megmondják neki, hogy ez valóban nem fér bele. Sok vita, sok személyeskedés, sok politikai nézetkülönbség van ebben a Házban, de van, ami nem fér bele. Egy világjárvány közepén riogatni, hamis statisztikákat közölni az egészségügyi bizottság elnökét megillető hitelességből nem fér bele. A második megoldás tehát, hogy önök visszahívják.

A harmadik megoldást is idetenném önök elé. A parlament gyakorlatán ugyan kívül esik, de ha nem teszik meg, nem kizárt, hogy a parlamenti többség maga szerez ennek érvényt. Nyilvánvalóan nem volt erre példa, de arra sem volt példa, hogy valaki az egészségügyi bizottság elnökeként ilyet tesz.

Visszatérve tehát: tisztelt Korózs képviselő úr, talán eljut önhöz a kérésünk, tegye meg, legyen kedves, hogy távozik a Népjóléti bizottság elnöki székéből.

Ez most nem kamu, hanem komoly.

Köszönöm szépen.

← Vissza