Search
Calendar

2021-03-16

Napirend előtti felszólalás

← Vissza

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak!

Nehéz napokat élünk, Európa-szerte, és itt, Magyarországon is a koronavírus-járvány nagy erőkkel támad. Egész Európában még mindig sok fertőzött és kórházi ellátásra szoruló emberről szólnak a hírek.

Itthon reményre ad okot, hogy Magyarországon tömeges oltás folyik, a járványnak ugyanis a mi felfogásunk szerint csak a védőoltás vethet véget, ezért is kérünk hangsúlyosan mindenkit arra, hogy ha még nem regisztrált, akkor tegye meg. Az oltás reményt és biztonságot jelent.

A mai adatok szerint 1 millió 347 ezer magyar már megkapta az oltást, ezzel az átoltottságot tekintve lakosságarányosan Magyarország éllovas az Unióban, megelőzve a németeket, az osztrákokat és a franciákat. Mindehhez az is kellett, hogy a kormány nem várja ölbe tett kézzel a lassan és kisebb mennyiségben érkező oltóanyagot Brüsszelből, hanem új utakat keressen. Ma már ezt az utat követi több uniós tagállam is, és ezzel egyidejűleg viszont hétről hétre derül ki, hogy azok a szállítmányok, amelyeket Brüsszel lekötött, megrendelt, azok vagy nem érkeznek meg, vagy nem annyi érkezik.

A szétosztás körüli igazságtalanságra az osztrák kancellár hívta fel a leghangsúlyosabban a figyelmet. A megállapodás, az uniós megállapodás, a tagállamok és az Unió közötti megállapodás ellenére ugyanis nem lakosságarányosan osztják az uniós vakcinákat. Van olyan ország, amely többet kap, és van olyan, amelyik kevesebbet. Ez azt jelenti, hogy Brüsszel hibájából félmillió magyar nem kap oltást, csak márciusban és áprilisban. Igen, ez félmillió ember egészségét, életét, biztonságát jelenti, annak a kockára tételét jelenti.

Mindezek tetejébe a brüsszeli elit a vakcinaszerződéseket is eltitkolja. Arra kérjük, hozzák nyilvánosságra ezeket. Világosan ki fog derülni mindenki számára, hogy miért nincs annyi oltóanyag az Unión keresztül, amennyinek itt kellene lennie.

Összességében elmondható tehát, hogy érdemes volt bízni a magyar szakemberek javaslataiban, azokban a javaslatokban, amelyek a brüsszeli bürokrácia útvesztőit beelőzve lehetővé tették, hogy Magyarországra minél több biztonságos és engedélyezett oltóanyag érkezzen. Ezek a vakcinák emberéleteket mentenek. A vakcinának nincs nemzetisége, nincs politikai nézete, az a jó vakcina, amelyet már beadtak.

Ha megengedik, tartsunk tükröt most azért azok elé, akik itt éles bírálatokat fogalmaztak meg az elmúlt percekben. Valamelyest lenyűgöző az a gátlástalanság, ahogy önök azt hiszik, hogy senki nem emlékszik már arra, hogy két hete mit mondtak, vagy három hete mit mondtak. Abba belegondolni is rossz, hogy mi lenne, ha önökre hallgatnánk, és a kormány nem rendelt volna a világ más tájairól is védőoltásokat.

A beoltottak száma, tisztelt képviselőtársak, a jelenlegi felét sem érné el. Ha önökre hallgatnánk, a jelenlegi oltottak felét sem érné el a beoltottak száma. Először a vakcinaregisztrációt támadták: bizonytalanságot és bizalmatlanságot szültek ezzel, és a védőoltások lakossági elfogadottságát már az első pillanattól csökkentették. Amikor pedig volt oltóanyag, és megérkezett a vakcina, akkor azt vették célba.

Igen, lehet, hogy kikérik az oltásellenes kampányukat, de önök tették, önök folytatták ezt a kampányt, és folytatják ma is, igaz, hogy csendesebben, sunyibban. Elbizonytalanítják az embereket, és próbálják őket lebeszélni. Ne felejtsük el, pár héttel ezelőtt önök még petíciót is indítottak az egyik engedélyezett vakcina ellen; nem mellett, ellen indítottak petíciót.

De ideértem azt is, amikor Gyurcsány Ferenc a miniszterelnöknek beadott vakcinát is megkérdőjelezte, hogy kavarhasson valamit. Újra, újra, újra és újra a bizonytalanság. Nem tudunk elmenni szó nélkül az erdőkertesi háziorvosuk esete mellett, aki egyébként az LMP jelöltje volt, de Gyurcsány kérésére természetesen visszalépett: ő egyszerűen megtagadta az emberek beoltását.

Van azért másra is példa. A központi, sunyi, elbizonytalanító kampányukkal párhuzamosan találunk olyat, Hiesz György és László Imre személyében, aki azért beoltatta magát, biztos, ami biztos. Olyat is találunk, aki azt mondta, hogy ez maga a stratégia. Ha azt gondolnák, hogy ez valami tévedés, ez kommunikációs zavar önöknél ott, a baloldalon, akkor felvilágosítom önöket, hogy tudjuk, ez nem tévedés, ez maga a stratégia. Önök abban érdekeltek, hogy a járvány minél inkább elterjedjen, a kormány rosszul kezelje, a bizonytalanság nőjön.

Önök azt mondták: minél több fertőzött, minél több halott, annál nagyobb az esélyük a választásokra.

Szégyelljék magukat!

← Vissza