Search
Calendar

2021-09-20

Kocsis Máté válasza Orbán Viktor napirend előtti felszólalására

← Vissza

Kocsis Máté:

Köszönöm szépen a szót tisztelt elnök úr. Tisztelt képviselőtársak. Reményt jelent számunkra, hogy Önök számára mindig van lejjebb. Az elmúlt nyáron azt feltételeztük, vagy arra fogadtunk volna, hogy az előző évek színvonalához képest már csak fölfelé van. Erre most rácáfoltak. Rengeteget fejlődtek, személyeskedésben, demagógiában, rágalmazásban, és minden egyébben, amit az elmúlt fél órában hallhattunk. Megmondom őszintén, hogy sokunknak a hideg futkos a hátán, amikor Jakab frakcióvezető úrnak a demagógiáját hallgatja, és sokan vagyunk, akit a szégyenérzet is elfog, de azért, nem reagálnék már érdemben, bár kedve lenne az embernek persze tételesen végig menni minden egyes vádponton a vasárnap választás és Ön már a hivatalában ültől elkezdve a jogállami kereteket. Finoman szólva is feszegető egyébként elég gyerekes fenyegetőzésein túl. De tekintettel arra, hogy Ön csak kemény, mint Tarzan sarka, de nem érti, amit mond. Ezért ha nem haragszik meg akkor a főnök úrral beszélnék inkább, hátha… Egyetlen egy dolgot szeretnék Önnek elmondani, hátha egyszer és mindenkorra megjegyzi. Egyetlen egy olyan korszak volt Magyarországon a rendszerváltozás óta, a mikor a titkosszolgálatokat politikai célra, az ellenfelek lejáratásra használták. Az a főnök úrnak a kormánya volt. Az az időszak volt, amikor egy Szilvásy nevű titokminiszter megbízásából egy Laborc nevű nemzetbiztonsági hivatali vezető egy Portig nevű alvilági figurát azzal bízott meg, hogy a jobboldali politikusokat járassa le. Az volt az a korszak, nem most van. Az volt az a korszak.

Tisztelt Gyurcsány frakcióvezető úr az az igazság, hogy Jakab alkalmazottnak legyen kedves mondja meg, hogy túl tolja. Túl tolja. Sok. Sok a munkagépen ülő melósok fenyegetése. Sok. Sok visszatetsző kontraproduktív. Sok a fojtó szorítás azokkal szemben, akik nem értenek egyet. Szerintem az is sok. Sok a pedofil gyilkos jelölése egy önkormányzati választáson. Bizonyára hallották nyáron a jobbikos egyik nagy botrányt, még akkor, ha sokan elhallgatták. Sok. Szerintem frakcióvezetők vagyunk mindannyian. Akik itt felszólaltak, ha jól emlékszem. Igen. Szerintem Jakab úr az egyetlen közülünk, aki verőlegényekkel járja az országot. Szerintem az is sok. Én is voltam most a minap egy országjáráson, míg Jakab úr 4 verőlegénnyel megy, addig, ha van módom én a két saját gyerekemmel megyek. Nincs szükség verőlegényekre.

Szóval olyan mélyen van a dolog, hogy lassan kezd elfogyni a levegő. Nem akarok tanácsokat adni, de gondolják át. Szabó Tímea frakcióvezető asszony, bár nincs itt egyetlen dolgot had ajánljak a figyelmébe, az ő általa reklámozott és eladni kívánt Karácsony Gergely volt az, aki nem egészen 2 évvel ezelőtt azzal hülyitette a budapestieket, hogy minden nyugdíjasnak fűtéstámogatást fog adni 20 ezer forintot. Mára kiderült, hogy az is csak egy blöff volt. Tehát teljesen mindegy értsék már meg, tök mindegy, hogy mit ígérnek az embereknek, nem hisznek Önöknek. Két évvel ezelőtt is becsapták őket. 15 évvel is becsapták őket. És jövő tavasszal is be fogják őket csapni. Azt, hogy Önök elmesélik, hogy mi van az Óperencián túl, azt lehet, hogy a saját buborékjukban számít, de higgyék el az emberek immunisak már arra, hogy Önök mit ígérnek, vagy mit nem.

Jakab képviselő úr után folytatva, Önhöz fordulva frakcióvezető úr, Gyurcsány frakcióvezető úr, azt mondta az Ön kedves felesége, minap, hogy nagyon mérges lesz, hogyha még egyszer egy Fideszestől meghallja, hogy Önök adósították el az országot. Lassan mondom, hogy még egyszer, hogy megértse. Önök adósították el az országot. Függetlenül attól, milyen mérges lesz a felesége. 52 százalékos államadóssággal vették át az országot, és 83 százalékos államadóssággal adták vissza. A kormányzásuk 2. évében, mondok még olyat, amitől hátha a kedves felesége mérges lesz. Lehet rám is mérges, de mindannyiunkra. A kormányzásuknak már a 2. évében 9,3 százalékos volt az államháztartási hiány, ami miatt túlzott deficit eljárás indult Magyarország ellen. 2 év alatt hozták össze. És, hogy tovább mérgelődjenek még egy kicsit. Bizonyára hallották a gazdasági várakozásokat, miniszterelnök úr is érintette. De egy bátrabb, év végére tekintő becslés szerint elérheti akár a 7 százalékot is. Ez ismerős lehet Önöknek a 7-es szám. Csak most pluszban, az Önöké meg mínusz volt. Gyengébbek kedvéért a kettő közötti különbség az 14. És, hogy még mérgesebbek legyenek. 8 éves kormányzásuk alatt 23500 forinttal emelték a minimálbért. 2010-ben 73500 forint volt, ma meg arról beszélgetünk, hogy 200 ezer forint. Több mint a kétszerese. De mást mondok. A rezsi árát háromszorosára, a villamos energia árát kétszeresére emelték. De az adórendszert érintően is mérgelődjünk akkor együtt egy kicsit frakcióvezető úr. Sorozatosan emelték a munkát terhelő adókat, túladóztatták a családokat, a hazai kis- és középvállalkozásokat. Emlékezhetünk a nagy 2006-os adóátverésre is, amivel a választások előtt becsapták a magyar embereket. Ehhez képest most mi van. Idén és jövőre az adócsökkentések összege elérheti az 1500 milliárd forintot. Soha nem látott nagyságrendű összegről beszélünk. Lesz családi adó visszatérítés, mint ahogy a napirend előtti felszólalásban is elhangzott. A 25 éven aluliak szja mentességével egyenértékűek, az új építésű lakások illetékmentessége, a munkáltatói adók csökkentése, de csak, hogy a nagy klasszikust a vállalkozásokat érintő társasági adó említsük 19 százalékról 9-re csökkentette ez a kormány.

A túlzott deficit eljárás kapcsán, illetve az államadósság kapcsán még egy dolgot szeretnénk Önöknek mondani. Az Ön által bírált, gyakran gyalázott alaptörvénybe került bele az államadósság szintje, nem az Önök maximalizált szintje. Nem az Önök politikájának volt az eredménye, hanem a mi alaptörvényünknek az elvárása. Elvárásokat az államadóssággal szemben, Önök, akik 30 százalékkal növelték, ne fogalmazzanak meg. Szóval csak halkan, és halkabban és még halkabban.

Keresztes László képviselőtársamnak frakcióvezető úrnak egyetlen egy számot szeretnék mondani. Ezen már nyáron is összevitatkoztunk egyszer és még továbbra is fenntartom, hogy nem mond igazat. De lehet, hogy csak téved.

2010-ben 1600-an jöttek haza Magyarországra, 2020-ban pedig 23 ezren. Ez tizennégyszer több. Arra kérem Önöket, igazat csakis a színtiszta igazat a választóknak.

Köszönöm.

← Vissza